Från prestation till hållbarhet - här är trenderna 2020

Så vad är då det nya, det som kommer ta träningsbranschen med storm år 2020? Här kommer nio nedslag på världskartan. 

1. Endorfinkickar för att bota digital baksmälla

Rådande trend är korta och effektiva pass, högintensiv träning.
– Om soffan var vår konkurrent tidigare så är tiden vår nya, berättar Magnus.
Vi ser också en förväntan på att träning ska kännas. När vi är iväg och tränar vill vi att den ska ”ge någonting”, vi vill ta i hårt för att sedan njuta av endorfinkicken.
– Många vill ha det kemiska svaret från kroppen. I en kognitivt stressad värld behöver vi frigöra oss. Vi mår bra att uppleva kroppen och vila från alla digitala intryck. Det handlar om det och det handlar om utmaningar. Vi vill se vad kroppen klarar, fyller Tina i.

2. Återhämtning är det nya svarta

Återhämtning växer! Vi vill återhämta oss på bästa möjliga sätt. I USA hittas allt från kryoteknik till infraröd bastu och stretchlab. Det handlar alltså om aktiv återhämtning, att vi gör något för att återhämta oss. Vid sidan av detta tros sömn trenda framöver. Sömn är den viktigaste delen i återhämtning och allt fler kommer satsa på att tillgodose sitt sömnbehov på ett kvalitativt sätt. Kanske via sömnkurser, nya sömnrutiner eller sömncoachning.
– Återhämtning handlar om att komma ner efter du har tröttat ut kroppen. Om vi framöver optimerar träningen via mer högintensiva pass vill vi även återhämta oss mer effektivt. Detta hänger även ihop med ett växande intresse av träningens koppling till livsstil, säger Tina.

3. En helhetssyn på livsstil, hälsa och träning

Inte bara helhet som begrepp, utan trenden är bättre träning, bättre mat och bättre återhämtning. Hela kedjan, effektivare, mer väloljad. Mer optimerad och på sikt även mer individualiserad. Vi har olika behov och förutsättningar kring träning och hälsa. Vi kommer se mer av anpassningar till varje persons unika behov.

4. Unga och äldre tar över på gymmen

Vi börjar tidigare: Tonåringar tränar mer på gym idag, vill vara där. Sociala medier bidrar till detta; ungdom ser, ungdom gör.
– Friskis&Svettis är ett bra ställe att hänga på för tonåringar och familjeträningen hos oss, alltså att man tränar tillsammans med sin barn, trendar stort nu. Det är något vi hakar på samt går i bräschen för, berättar Magnus.
Trenden är fortsatt att träning för äldre växer – verklig ålder blev omsprungen av fysisk ålder för flera år sedan.

5. Träning som funkar i vardagen

Hälsoklyftan är fortsatt stor. På Friskis&Svettis har vi en miljö som är fri från prestation och hets. Men samtidigt – hur når vi fler? Jo, vi behöver komma till medlemmen istället för att medlemmen ska komma till oss. Trenden är att träning måste vara tillgänglig för att den ska rulla smidigt och smart i vår vardag. Det ska inte bara handla om att komma till gymmet, det ska handla om att vara aktiv där man är – hemma, på semestern, på jobbet. Vi tränar på olika sätt och i olika miljöer.
– Flexibeteendet ser vi mer av och här är så klart även tiden en faktor, säger Tina.

6. Gruppträning på nya sätt

På Friskis har vi gått från stora grupper, bara, till mindre grupper och vidare till gruppträning i nya miljöer. Till det senare räknas till exempel pass ute i gymmet istället för i gruppträningssalen.

7. Styrketräningen får sällskap i gymmet

Fria vikter och funktionella ytor har ökat markant. Vi går mot träningsanläggningar bestående av färre maskiner och fler och större ytor för fria vikter samt stänger. Tidigare gick man i gymmet framför allt för att bli starkare. Nu är gymmet en plats där man kan träna olika saker, inte bara styrketräning. En trend är att många vill vara effektiva och träna styrka och kondition samtidigt. Gärna med kort vila och hög intensitet. Den funktionella träningen en stor trend sedan länge i gymmen.

8. Vi loggar ut för att känna in

Vi samlar vår träning i mobil och/eller klockan, visst. Vi mäter och kollar vår pulsutveckling, ja. Men samtidigt har det inte blivit en lika stark trend som den förutspåddes vara vid det här laget. Kan det vara så att vi gärna kopplar bort våra digitaliserade liv för en stund under träningen? Kroppen registrerar ju varje genomfört pass.

9. Närhet går före storlek

Gym- och träningsanläggningar är fortsatt snygga, rena, fräscha. Många tenderar nu att gå mer på närhet än storlek – flera mindre anläggningar, för att komma närmare kundernas liv och rörelse. Helhetsupplevelsen av en träningsanläggning är fortsatt viktig, från materialval till kundbemötande. Närhet och tillgänglighet som trend spås fortsätta växa.

Här hittar du Friskis träningsnyheter 2020