Vem som helst kan starta en Friskisförening, bara för att en vill, faktiskt. Så gick det till när en av Friskis yngsta föreningar Mälaröarna startade på Ekerö i Stockholms skärgård för två år sedan.

– Det var ett initiativ från en tidigare Friskismedlem som ville kunna träna på Ekerö och nu är engagerad i föreningen, säger Elisabeth Danefjäll, ordförande i F&S Mälaröarna och en av föreningens grundare.

”Föreningen växer enbart med hjälp av ideella krafter som vill vara med och driva föreningen framåt” skriver F&S Mälaröarna på sin webbsida. Och det bekräftar Elisabeth Danefjäll.

– Jag känner mig rörd över engagemanget. Vi känt av en hjälpsamhet som har fantastisk från andra Friskisföreningar, funktionärer och motionärer som fixar och donar för sin förening. Det är fascinerande att alla är så otroligt hjälpsamma.

  

Vad tror du är framgångsreceptet?

 – Vi har varit väldigt noga med kvalitén, jag tror att det är a och o. Kvalitén måste stå i fokus från start. Det som är häftigt är att Friskis inte har stagnerat utan tar träningen träning vidare. Och vi vill nå ut till fler! Och jag tror att många tycker att det är roligt att träna och leda just i den lilla föreningen.

Större förening hjälper mindre ort

I motsats till Friskis Mälaröarna, är Friskis Jönköping en av de äldsta föreningarna. Föreningen har växt stadigt sedan starten, hela 11 % av kommunens invånare är medlemmar i F&S Jönköping, vilket motsvarar drygt 14 000 medlemmar. Nu öppnar föreningen ett träningsställe i Värnamo och spränger kommungränsen.

– Det är en fantastisk byggnad, det gamla folkets hus i Värnamo som bland annat har varit biograf och danspalats. Och den får nu fortsätta att vara en mötesplats för människor i Friskis anda, säger Johan Thor, verksamhetschef i Jönköping som varit aktiv rörelsen sedan många år.

"Vi har tagit ut svängarna, lyckats leva värderingarna och behålla föreningskänslan på många sätt" Johan Thor

Verksamhetschef Friskis&Svettis Jönköping

 

Hur balanserar ni marknadsmässiga expanderingsplaner kontra den ideella föreningsformen och verksamhetsidén om att vara till för alla?

 – Vårt mål är att växa och det går hand i hand med att ta ett samhällsansvar. Om man hittar ett sätt att bli större så får fler människor möjlighet att röra på sig och det är positivt för samhället. Vi vet ju att träna är som medicin, en stor friskhetsfaktor.

Vågar gå till handling

Friskis verksamhetsidé om lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla utgör stommen i föreningarnas verksamhet och utmaningen kan vara att leva värderingarna. Friskis Jönköping var aktiva i organisationen med exempelvis könsneutrala omklädningsrum, målgruppsanpassad träning och miljöinsatser som solceller på taket.

– Vi vågar gå till handling. Vi har bland annat arbetat riktat mot barn från socioekonomiskt utsatta områden för att de ska få möjlighet att röra på sig och det var underbart att se.

Vad är det som har gjort att Friskis Jönköping har stått stark genom åren?

– Vi har varit skarpa på att tolka Friskis i takt med vår samtid. Vi har tagit ut svängarna, lyckats leva värderingarna och behålla föreningskänslan på många sätt, säger Johan Thor.

Så här tar du Friskis till din ort 

Varje Friskis&Svettis-förening har startats av en eller ett gäng människor med en vilja att sprida rörelseglädje till en ny ort.

Är du nästa eldsjäl som startar ett nytt Friskis? Hurra för dig! Det kräver en hel del engagemang och du kommer att göra stor skillnad för många människor. 

Mejla Friskis&Svettis Riks på forening@friskissvettis.se så hjälper vi dig på vägen.