Mia Qwärnström
"Med två minuter rörelse, glädje och gemenskap varje timme kan du göra dramatisk skillnad!" Mia Qwärnström

Verksamhetschef för F&S Stockholm

Med det här brevet vill vi inspirera dig att visa ledarskap genom att skapa mer rörelse i vardagen för dina anställda. All forskning visar att vardagsmotion och regelbunden rörelse är minst lika viktigt som att träna dig svettig ett par gånger i veckan. All rörelse räknas!

Gör skillnad på 2 minuter!

Med två minuter rörelse, glädje och gemenskap varje timme kan du göra dramatisk skillnad!

  • Rörelse gör att du mår bättre och får bättre fokus i stunden. Du förbättrar också en rad kognitiva funktioner som minne, kreativitet, effektivitet, inlärning och stresshantering.
  • Glädje! En rörelsepaus till härlig musik lyfter humöret. Du blir glad av att röra på dig och det sätter igång kemiska processer i kroppen och hjärnan som gör att du mår bättre – både i stunden och på sikt.
  • Gemensam rörelse – även om den sker på distans – kan faktiskt öka teamkänslan, upplevd gemenskap och förbättra samarbetet i gruppen. Du bjuder på dig själv och släpper prestationskraven för ett ögonblick.

Vi har börjat med oss själva

När vi testade vårt eget Friskisindex upptäckte vi att vardagsmotionen bland våra anställda på kontoret hade minskat drastiskt. Vår medarbetarundersökning visade att många upplever stress och att digitala möten minskar möjlighet till paus och rörelse. Därför har vi börjat med rörelsepauser på 2 minuter på alla möten som är 60 minuter eller mer. 

Redan efter några veckor har vi märkt att det har givit oss massor i kreativitet, stresshantering och effektivitet – men framför allt har vi roligt! Vi skrattar vilket ger oss ny kraft, motivation och energi till det vi jobbar med. 

Här hittar du inspiration kring hur du enkelt får in mer rörelse i vardagen.

"Friskisindex visar att vardagsmotionen har minskat i Stockholm. Bryt stillasittandet - ta en rörelsepaus!" Andreas Strömberg

Ordförande i F&S Stockholm

3 steg till gladare och friskare medarbetare

Den här upplevelsen vill vi dela med oss av. Här är tre tips till dig som arbetsgivare för att ge dina medarbetare möjlighet till regelbundna rörelsepauser.

  1. Inför rörelsepauser på alla möten som är 60 minuter eller längre. Tips är att använda Klassisk paus för kropp och själ eller Timeout.
  2. Se till att dina medarbetare använder sitt friskvårdsbidrag. När vardagsmotionen minskar och stillasittandet ökar behöver vi komplettera med mer träning. Starka kroppar tål timmarna i videomöten bättre än svaga.
  3. Gör Friskisindextestet! Det är ett enkelt formulär på nio frågor som handlar om rörelse, glädje och gemenskap. Gör testet med dina medarbetare, få ert snitt och bestäm er sedan för att höja det om det behövs.

Här hittar du mer rörelseinspiration. Vårt mål att få fler stockholmare i rörelse och må bra!

Hälsningar,
Mia Qwärnström
Verksamhetschef, F&S Stockholm

Andreas Strömberg, 
Ordförande, F&S StockholmBRYT STILLASITTANDET!

Ladda ner och dela med din arbetsgivare!

Så här gör du

Här får du några konkreta tips på hur du kan komma igång med din organisation.

Ta två minuter i timmen

Upp&hoppa - bryt stillasittandet!

Så får du till rörelsepauserna på jobbet

Tränare i friskiskläder tränar med mopp.

Föregå med gott exempel!

Se till så att alla chefer inte bara uppmuntrar medarbetare till rörelse, utan också att de lever som de lär. Börja med ledningen så sipprar det ut i organisationen.
Friskis rörelsepauser i samarbete med Konserthuset

Schemalägg!

Lägg in påminnelser i din och dina medarbetares kalendrar att ta rörelsepauser. Då plingar det till när det är dags. Tips är också att lägga in länk direkt till en rörelsepaus på webben för att underlätta. Testa Klassisk paus för kropp och själ med Kungliga Filharmonikerna.

Löpning

Ta walk-and-talks!

Bjud in till promenadmöten i stället för att ha digitala one-to-one-möten. Forskning visar att vi blir bättre problemlösare när vi samtidigt är i rörelse. 

Rörelsepauser på möten.

Inför rörelsepauser för alla möten som är 60 min eller mer! Det räcker med två minuter och blir lätt en vana. Utse en person i mötet som instruerar eller inspirerar i rörelser eller sätt på en rörelsepaus på nätet. Hur enkelt som helst!

Därför tjänar organisationen på rörelsepauser

  • Vi blir gladare och mer motiverade i arbetet enligt psykologer.
  • Vi blir friskare. Forskning visar att sjukskrivningarna går ner på en arbetsplats där man rör på sig regelbundet
  • Rörelsepauser kan ge mer än fem veckors semester enligt Niclas Almén.
  • Friskisindex visar att du upplever både mer glädje och gemenskap av rörelse.

Så. Om du säger att du inte har tid – då är det JUST en rörelsepaus du ska prioritera! För dig som individ, för ditt team och för hela verksamheten.  

Hjälp att komma igång!

Vill ni få tips på rörelseinspiration, prata med en personlig tränare eller bolla med vår hälsocoach - välkommen att kontakta oss så guidar vi dig rätt bland alla våra rörelse- och välmåendeexperter!

Kontakta Josefin Engfelt, PR- och eventansvarig.

Hur mår du? Testa ditt Friskisindex!

Här kan du göra ett test för att kolla ditt Friskisindex och se hur bra du mår utifrån rörelse, glädje och gemenskap. På slutet får du ett gäng tips på hur du kan höja ditt index och förhoppningsvis må lite bättre.  

Gör testet och få tips

Ikon för Friskisindex