Ta en rörelsepaus under mötet. Tips: Använd en stol!

Spela video

Fyra snabba fakta om rörelsepauser

1. Rörelse

Rörelse gör att du mår bättre och får bättre fokus i stunden. Du förbättrar också en rad kognitiva funktioner som minne, kreativitet, effektivitet, inlärning och stresshantering. 

2. Andning och andlighet

Andningen är inte bara till för att få upp flåset, det står även för andlighet. I yoga och mindfulness är andningen det centrala och i många religiösa kontexter är andningen vägen till upplysning. Så andas för att få en mental och spirituell paus! 

3. Glädje

Du blir glad av att röra på dig och det sätter igång en massa kemiska processer i kroppen och hjärnan som gör att du mår bättre – både i stunden och på sikt. 

4. Gemenskap

Gemensam rörelse – även om den sker på distans – kan faktiskt öka teamkänslan och förbättra samarbetet i gruppen.

Så här gör vi

När vi som jobbar på F&S Stockholm gjorde vårt eget Friskisindextest, upptäckte vi att vi också har minskat vardagsmotionen - trots att vi jobbar med rörelse! I vår medarbetarundersökning såg vi också att många upplever stress och digitala möten minskar möjlighet till paus och rörelse. Därför beslöt vi oss för att göra något åt saken. 

  • Vi har infört obligatoriska rörelsepauser på två minuter på alla möten som är 60 minuter eller mer.
  • Vi utser en person i mötet som instruerar eller inspirerar i rörelser. Antingen är det förbestämt eller så bestämmer vi det när vi går igenom agendan.
  • Vi kan också sätta på en rörelsepaus på nätet som vi alla härmar och hakar på. 

Hjälp att komma igång!

Vill ni få tips på rörelseinspiration, prata med en personlig tränare eller bolla med vår hälsocoach - välkommen att kontakta oss så guidar vi dig rätt bland alla våra rörelse- och välmåendeexperter!

Kontakta Josefin Engfelt, PR- och eventansvarig.

Kör våra rörelsepauser gratis!

Vi bjuder på rörelse. För inspiration rekommenderar vi Klassisk paus för kropp och själ eller Timeout - våra digitala rörelsepauser som finns gratis på webben.

Friskis rörelsepauser i samarbete med Konserthuset

Hur mår du och ditt team?

Gör Friskisindextestet. Det är ett formulär på nio frågor som handlar om rörelse, glädje och gemenskap. Gör testet med dina medarbetare, få ert snitt och bestämt er sedan för att höja det om det behövs. Vår forskning visar och att rörelse ökar känslan av glädje och gemenskap, så om vi rör på oss, ökar sannolikt de andra parametrarna.

Ikon för Friskisindex