#nollkroppshets

Vi lägger till en bra vana, resten har vi inga synpunkter på.

Frizon från krav och ideal? Det här gör Friskis!

  • Vi fokuserar på det lustfyllda. Vårt mål är att upplevelsen av träningen ska bli så härlig och häftig som möjligt. Därför fokuserar vi aldrig på vad som är ”nyttigt” (även om vår träning håller hög kvalitet). Vi vet att människor kan ta ansvar för sin egen hälsa.
  • Människor som syns i vår kommunikation och i våra kanaler är aldrig modeller utan ”riktiga människor”, oftast funktionärer och medlemmar från Friskis. Vi jobbar aktivt med att alla åldrar, kroppsformer, stilar och personligheter ska representeras.
  • Vi pratar inte om dieter och ger inte folk oombedda kostråd.
  • Vi pratar och skriver aldrig om träning som straff, i termer av att bränna kalorier eller att träna för att ”inte behöva stå i vassen”. 
  • Vi pratar aldrig nedvärderande om kropp och utseende på träningen. Vårt mål är att varje medlem ska känna sig stark och stolt över sin kropp - varje pass! 
  • Om vi pratar om mat är det med ett njutningsfullt fokus – aldrig i termer av banta/deffa, få en beachkropp eller forma drömkroppen. 
  • På vissa av våra pass blir du peppad att ta i och utmana dina gränser, men det är alltid du som bestämmer. På Friskis finns inga ”straffarmhävningar” eller liknande. 
  • Vi erbjuder träning för alla, oavsett ålder, bakgrund eller träningsvana. Vi antar heller inte vad du vill träna eller på vilken nivå utifrån ålder, kön eller bakgrund. Majoriteten av vår träning är inte åldersspecifik: Från 13 år och uppåt står det dig fritt att välja efter egen smak, tycke och nivå i vårt stora träningsutbud.
  • Vi lägger till en bra vana, resten har vi inga synpunkter på.

Sifounderöskning visar: Allt fler svenskar känner kroppshets

3 av 10 uppger att samhällets kroppsideal påverkar deras relation till träning negativt. Och på bara sex år har situationen förvärrats. Unga och kvinnor drabbar hårdast, men män som grupp har ökat mest, visar en Sifoundersökning från 2023.  

För att väcka frågan kring skeva kropps- och träningsideal lyfter Friskis initiativet #nollkroppshets under oktober. Vi vill visa att träning ska handla om att må bra – inifrån och ut.  

Läs mer om resultaten från undersökningen

100% ren hårdträning

Vi är emot all form av doping och arbetar för en dopingfri miljö på våra anläggningar.

Så jobbar Friskis mot doping

Från träningshatande tonåring till rörelseälskande Friskisledare

Som barn hatade hon skolgymnastiken. Lukten av svett, ångest och rengöringsmedel, känslan av att vara sämst, vetskapen om att bli vald sist. Gympalärarna tyckte nog att hon var ett ”hopplöst fall”. Det var hon inte. Tvärtom. Som Friskisledare får Thérèse Fleetwood sin revansch, varje vecka.

Läs intervjun med Thérèse

Var snäll mot dig själv - tips från coachen

3-träningstips-nollkroppshets

1. Se till att fokusera på att träningen blir en rutin och var nöjd med att den blir av. Punkt!

2. Välj varsamt vilka du följer på sociala medier. Att känna sig stärkt, lyft och inspirerad är fantastiskt, men undvik att jämföra dig med andra som får dig att må sämre.

3. Se till att träna med nån som du gillar att umgås med. Träna med någon som får dig att känna att du duger precis som du är 🖤