5. Skaffa ett gummiband att träna med. Du kan göra allt med ett gummiband, men köp gärna tre stycken med olika motstånd. Fäst dem runt ett träd, stå på dem – med mycket mera – medan du böjer, vrider och pressar. Övningsexempel kommer ofta med i kartongen eller spana in vårt pass med miniband här eller i träningsappen Friskis Go.
6. Bygg egna hantlar. Det enklaste är att använda gamla petflaskor och fylla dessa med vatten eller sand. Vill du bygga tyngre vikter funkar en vattendunk fint. Eller en stor sten. 

7. Boka in en tränare. Var det länge sedan du spelade tennis? Har du testat padel? Boka in en timme med en tränare ! Och när du ändå håller på – bjud med en kompis. Går det dåligt blir det en kul historia, går det bra kanske du hittar en ny träningsform.

8. Spring barfota i vattenbrynet. Löpning på stranden är jobbigt men skönt. Där vattnet slår in över stranden är det ofta hårdare underlag, vilket underlättar din löpning. Ett problem brukar dock vara att strandbrynet lutar lite, så vänd efter ett tag och spring tillbaka så det känns jämnt och skönt för kroppen.

9. Träna i ett sommarregn. När det regnar är luften bättre, myggorna håller sig borta och gatorna är folktomma. Då ska du snöra på dig löparskorna, hänga i utegymmet eller bara ge dig ut och göra armhävningar. Svett och svalka i ett!
 
10. Träna explosivt! Testa att köra ditt vanliga styrkepass explosivt – långsamt åt ena hållet, snabbt åt andra. Exempel: Är det bänkpress du kör så sänker du stången mot bröstet under tre sekunder, men trycker upp den så fort det bara går. Svårare än så behöver det inte vara. 
11. Jobba på ditt löpsteg och kör en löprunda ”som en ny löpare”. Det är otroligt givande att ändra invanda mönster, så oavsett om du gillar den nya tekniken eller inte så kommer den berika din löpning. I träningsappen Friskis Go hittar du både tekniktips och program för din löpning.

12. Ta dig till gymmet. Ja, det är sommar och javisst, det är badväder. Men 45 minuter på gymmet gör alla lediga dagar bättre. 

13. Testa två pass på en dag. En lätt morgonjogg innan frukost, kanske, och sen lite styrka i trädgården på eftermiddagen. Du kommer sova gott den natten! 

14. Lär dig tre yogadjur. Lär dig duvan, hunden och katten i sommar! Googla för bilder och instruktioner och börja lugnt och försiktigt. 

15. Sov ut. Semester handlar om att ladda batterierna mer än att maxa upplevelser och antal soltimmar. Om du har svårt att sova länge på morgonen så testa att lägga dig riktigt tidigt en kväll, typ klockan åtta. Läs en bok, ligg med öppet fönster och lyssna på fåglarna och vinden, slappna av. Och håll telefon och andra skärmar borta från sovrummet. 
 
16. Hänger du mest med vikter och stänger på gymmet under övriga året ? Gå på ett pass eller testa en gruppträningsform i sommar! Testa jympa, dans, pilates eller spinning. 

17. Skogsträna! Det är enklare än det låter och mycket roligare än inomhusträning. Börja med en skogspromenad som uppvärmning, men växla sedan upp till att lyfta stock och sten, ta dig över ett kalhygge, bestiga ett mindre berg, klättra i träd med mera. Skog och natur är ett enda stort gym om du bara vill. Sätt nivån själv, men var inte rädd för att gå upp i puls.  

18. Dansa dig igenom en sommarkväll. Låt musiken styra och släpp alla tankar på hur det ser ut. Ljuset, friheten, livet!

19. Testa swimrun. Du behöver inte göra det i någon organiserad form, utan bara ha tillgång till löparskor, tajta kläder och vatten. Spring en bit, hoppa i och simma, spring lite till. Det är riktigt kul att leka amfibie, men kom ihåg att det är tungt att springa i blöta skor. 

20. Lyft en kompis, dina barn eller barnbarn. Kan du lägga en annan person över dina axlar och köra knäböj? Kan du köra bicepscurl med din son som vikt? Testa!

21. Träna med barn eller barnbarn. Istället för att lyfta barnen funkar det bra att träna med dem. Det behöver inte vara så avancerat – brännboll, ett egenkomponerat intervallpass i trädgården, häng med och skjut fotbollsstraffar, bygg en hinderbana med mycket mera. 

22. Lägg extra fokus på din core. Testa att träna lite extra mage och core varje dag i sommar. Väg in begreppen balans, styrka och stabilitet – det behöver inte vara hårt och absolut inte bara situps för att vara bra magträning. 


23. Har du inte testat Friskis parkträning? Gör det! En sommargåva till träningssverige!

24. Hyr kajak en sommarkväll. Googla på uthyrning så hittar du säkert ett bra ställe nära dig. Ta sedan med en kompis, lite matsäck och bara njut av att glida fram i höjd med vattenytan. 

25. Styr upp en vandring. Ta med familjen eller en kompis och planera en tvådagarsvandring inklusive övernattning i tält eller vindskydd. 

26. Hur länge kan du stå i plankan? Testa! Tävla med barn eller barnbarn på terrassen och försök sedan slå ditt eget rekord. Som kuriosa kan nämnas att världsrekordet i plankan innehas av Josef Salek från Tjeckien. Han stod i den krävande ställningen i nio timmar, 38 minuter och 47 sekunder. Det är helt absurt länge – de flesta klarar några minuter. 

27. Gör utfall i sommar! Utfall är en av världens bästa övningar för rumpa och ben. Gör explosiva utfall genom att lägga till ett hopp där du byter ben. Gör viktade utfall genom att hålla en vikt i händerna eller lägga en kompis över dina axlar. Eller gör utfall efter en promenad eller en löprunda, för att få ut det lilla extra av träningen. 

28. Räkna sommarens armhävningar. Hur många gör du under semestern? Lägg gärna till lite stretching av din bröstmuskulatur också, så du får bak axlarna.