Genom Lyckopodden har Agnes fått möjligheten att träffa många intressanta människor, bland annat har hon intervjuat verksamhetschefen på Friskis&Svettis Stockholm, Mia Qwärnström. De pratar kroppshets, träning och hur synen på träning och välmående förändrats.

Lyssna på intervjun här.

Intervju Agnes Sjöström - Lyckopodden

Lyckopodden, för människors välmående

Agnes hamnade på Lyckopodden genom sin utbildning och engagemang i olika små poddar. Efter att ha tagit kontakt med Fredrik, grundaren av Lyckopodden, fick hon chansen att bli programledare. Podden är idag en av Sveriges största intervjupoddar med fokus på lycka, välmående och positiv psykologi. 

Drivkrafter och insikter

Agnes förklarar att hennes drivkraft är nyfikenheten på andra människor, och viljan att hela tiden lära sig nya saker och utvecklas. Hon har fått många insikter från sina föreläsningar och intervjuer, särskilt från möten med människor på senaste resan till Bali. Där betraktas lycka som något man redan har, snarare än något man strävar efter att uppnå. Hon ser det som ett fint perspektiv och förhållningsätt till livet. Att uppskatta det som är här och nu, kan hjälpa människor att bli mer nöjda och lyckliga.
 
–  Min mission är att göra Sverige lite lyckligare, säger hon. 
 
När det gäller definitionen av lycka beskriver Agnes den som en kombination av kortvariga lyckorus och en mer bestående känsla av meningsfullhet och nöjdhet med livet. 
 
–  Och sociala kontakter är oerhört viktiga för att uppnå lycka. Det räcker inte bara med att göra saker själv, utan du behöver också göra det tillsammans med andra.
 

Träning som utlopp för känslor

Agnes har aldrig riktigt känt att hon passade in på gym, men på Friskis och Svettis känner hon gemenskap, kravlöshet och en prestigelös atmosfär.  Det finns en bredd på träning och alla sorters människor. Man kan vara som man är. Hon berättar att träning är ett viktigt verktyg för att hantera känslor. Känslor behöver få röra sig genom kroppen för att kunna bearbetas effektivt, och att olika typer av träning kan hjälpa beroende på vilken känsla man upplever. Kanske behöver man hitta ett lugn eller träna sig trött. Träning kan vara skitjobbigt för stunden, men fantastisk i längden! 

–  Om jag känner ilska eller irritation, är träning fantastiskt för att få utlopp för de känslorna, berättar hon. 

Ungdomar, lycka och prestationshets

Agnes är också engagerad i att hjälpa ungdomar hantera sitt välmående, och krav från omgivningen. Det är extra viktigt idag där sociala medier dominerar ungdomars tid. Hon föreläser ofta i skolor och arbetar med ungdomar för att främja ett hälsosamt och hållbart synsätt på träning och livsstil. Hon får väldigt fin respons och efter föreläsningar är det ofta ungdomar som kommer fram och säger att det var det bästa de hört. Att de fått lite verktyg för hur de kan arbeta för att må bättre. 
–  För att bromsa den digitala påverkan behöver vi skapa sammanhang där ungdomar kan röra på sig och känna en gemenskap utanför sociala medier, förklarar hon.

Friskis brinner ju för frågan kring prestations- och kroppshets och hur det drabbar framför allt de yngre. Agnes är kritisk till hur kroppsfixering tar så stor plats i ungdomars liv och menar att förändring behövs på en kollektiv nivå. Det behövs en förändring i hur vi alla tänker och gör kring vårt utseende. Vi behöver alla dra åt samma håll för att det ska bli en förändring till att fokusera på det inre snarare än det yttre. 

–  Sluta till exempel att lägga upp före/efter-bilder! Det ska handla om hur vi mår, inte hur vi ser ut, säger Agnes.

Ett nytt synsätt för ett hållbart arbetsliv

Agnes förklarar att en anledning till att hon inte trivdes med traditionella arbetstider var för att de kändes för fyrkantiga och det inte var hållbart i längden för henne personligen. För henne är resultatet det viktigaste, inte tiden det tar att uppnå det.  Agnes förespråkar att företag borde jobba mer hälsofrämjande för att alla ska få en mer hållbar arbets- och livssituation. Forskning visar att träning förbättrar de kognitiva förmågorna och att göra något tillsammans stärker teamkänslan. 

–  Arbetsgivare borde vara mer öppna för träning och rörelse på arbetstid. Man kan ju ha dippar i sin arbetstid, tänk att få lägga in träningstid där i stället! Då blir du bli pigg och kan arbeta mer effektivt resten av dagen," säger hon. 

Vi behöver balans och lycka i våra liv

Genom sin resa från elitidrottare till lyckocoach har Agnes funnit en väg att kombinera sina passioner för psykologi, träning och personlig utveckling, och hon strävar ständigt efter att hjälpa andra att uppnå välmående, balans och lycka i sina liv.
 
–  Vi förändras hela tiden. Dra nytta av det och frigör tid till det du mår bra av!