1970-talet

Friskis träningsfilosofi spirar
Friskis&Svettis startar med Johan Holmsäter i spetsen och därmed gör jympa med j entré i träningsvärlden. Med träningsfilosofin att det är roligt att röra sig tar Friskis undan för undan 70-tals-Sverige med storm – ledord som ”glädje” och ”spontanitet” känns nytt och fräscht.

Träning som tidigare ofta varit kopplad till tävling och prestation utmanas av Friskis tanke om glädje, njutning och avspänning. Du ska kunna träna hela livet.

1980-talet

Jympan får konkurrens
Friskis&Svettis spränger sig fram genom 80-talet med ett ökat antal föreningar, medlemmar och pass. Med jympans filosofi och uppbyggnad som bas tillkommer massor av passvarianter: nackjympa, kom-i-gång-jympa, trasseljympa, vänta-barnjympa, familjejympa, styrkejympa, stretchjympa … 

Vill man umgås utanför träningsgolvet går det bra att hänga med på en rad friluftsaktiviteter, som skidor, segling och windsurfing.

 ”Rolig motion får inte vara ett privilegium för den unga, friska, utan måste också finnas för den som är överviktig, otränad och fyllt 50”, slår Friskis grundare Johan Holmsäter fast.

"Att träna med hjälp av maskiner går under benämningen styrkejym"

1990-talet

Styrkejymmet blir en succé liksom ”jympa på cykel”
Under 1990-talets början vinner gymmen mark. Att träna med hjälp av maskiner går under benämningen styrkejym. Tanken är att det ska vara ett komplement till jympan, där kan man träna de muskler man inte så lätt kommer åt på träningsgolvet.

I slutet av 1990-talet är Friskis&Svettis Malmö först ut med att erbjuda sina medlemmar spinning. De första spinningpassen är lite som ”jympa på cykel”, till exempel ingår armhävningar mot spinningcykeln. Spinningen tar Friskis medlemmar med storm.

2000-talet

Asien influerar och jympan går sin egen väg
Under decenniets första år lockas svenskarna av Asien och vi äter sushi som aldrig förr. Samtidigt får Friskis träningsutbud en ny familj av pass med förnamnet Ki. Ki är japanska och betyder kraft. Först ut är Ki jympa, ett pass inspirerat av asiatiska träningsformer.

När Friskis går in i 2000-talet finns det runt 40 varianter av jympa. Nu kommer Skivstång, Core, Step och Cirkelfys. Och så valsar danspasset in på Friskis träningsgolv.

Fusion och funktionell träning är heta ord i träningsvärlden: Att smälta samman olika träningsformer eller träningskvaliteter i ett och samma pass och träna på det du behöver för att orka med fysiska utmaningar i övriga livet. Under decenniets sista år konstateras i en artikel i Friskispressen att ”det var ju inget nytt, det har Friskis&Svettis gjort sedan 1978”.

"Jympan är efter 40 år fortfarande ohotad på gruppträningstoppen."

2010-talet

Träningen är personlig, mjuk – och tillfällig
Nu släpper Friskis in den personliga träningen på anläggningarna. Pass som HIT och Cirkelgym tillkommer i utbudet. I gymmet är crossfit en tung trend. För att komplettera den tuffa träningstrenden lanserar Friskis de lugnare och återhämtande passen i Soft-familjen, exempelvis Jympa soft och Dans soft. ”I en hård värld behövs mjuk träning” konstaterar träningsutvecklaren Tina Uppfeldt.

Limited edition-passen lanseras
För att möta de allt snabbare uppkomna träningstrenderna lanseras Limited edition-pass, pass på tillfälligt besök i träningsutbudett som till exempel Skivstång maxa. Styrketräningen i Friskis gym fortsätter att växa och är, sett till besöksfrekvens, större än gruppträningen. Friskis erbjuder i dag ett 80-tal träningsvarianter men Jympan – the original and the best – är efter 40 år fortfarande ohotad på gruppträningstoppen.

2020-talet

En pandemi får oss att träna på nya sätt  
2020-2021 anpassade vi verksamheten för att kunna bidra med rörelse, glädje och gemenskap på nya sätt under pandemin. Det tränades ute och digitalt rekordmycket. Onlineträning, Dans explode och Coreflex lanserades och gjorde succé.

2022 fick vi träffas igen och träningen kunde återgå till det nya normala. Under året hade Multifys, Gyminstruktion, Gruppintroduktion och 10-12 åringar i gymmet premiär. Även Jympautbudet uppdaterades efter 44 år på tronen och en rad träningsnyheter för unga lanserades. Med den nya träningsappen Friskis Go breddade vi vårt digitala utbud och skapade möjlighet till hybridträning samt att träna var och när man ville.