Amanda Hjortling har jobbat sju år inom sjukvård och äldreomsorg. Under hennes år inom vården såg hon att det finns mycket orättvisor, till exempel att du får olika vård beroende på var du bor. Hon ville jobba mer hälsofrämjande och bestämde sig för att studera vidare på en Masterutbildning inom hälsa och livsstil.

En stor del av utbildningen handlar om just ojämlik hälsa och att det skiljer sig så mycket beroende på var du är född i landet och världen. Till exempel visar forskning att immigranter har generellt sämre hälsa än svenskfödda, både psykiskt och fysiskt. Det är ett stort problem och det finns en rad saker man kan göra åt det, säger Amanda.

Vi behöver visa vilka möjligheter som finns gällande träning och hälsa

Att komma till ett nytt land innebär kontakt med många olika delar i samhällsapparaten, men här finns också många ideella organisationer och nätverk som stöttar. Friskis&Svettis Stockholm har i höst samarbetat med två integrationsprojekt: Welcome House och Framtidsprogrammet. Det är samlingsplatser där nyanlända får information och möjlighet att dela i olika aktiviteter för att komma in i samhället.

– Det är jättefint att få samarbeta med dessa integrationsprojekt. Vi behöver sprida information och kunskap om hur träning och hälsa hänger ihop. Du kanske har flytt krig eller andra svåra förhållanden eller kanske har levt i länder där inte kvinnor har tillåtelse att träna och visa kroppen. Vi i Sverige är generellt väldigt bra på att ta hand om vår hälsa och vi behöver visa vilka möjligheter som finns här.

Amanda och hennes kollega Anders Lillehagen deltog i ett möte Welcome House där de mötte många nyanlända kvinnor och män från olika delar av världen.

– Det är många av dem som vill träna. Att gå på pass där man pratar svenska kan vara en viktig komponent för att lära känna det svenska språket, samtidigt som man träffar andra människor som pratar svenska. Du blir delaktig i något och kan känna gemenskap. Här tror jag verkligen att Friskis kan bidra i och med sina inkluderande värderingar, säger Amanda.

Många unga kvinnor har en stark egenkraft som driver dem fram

Parallellt med jobbet som träningsansvarig för spinning på Friskis Stockholm skriver hon en masteruppsats inom hälsa och livsstil, med fokus på nyanlända unga kvinnor. Uppsatsen är en del av ett större projekt som Högskolan i Halmstad genomför. Hypotesen är att undersöka om fysisk aktivitet kan bidra i integrationen för nyanlända kvinnor i Sverige och därmed även förbättra hälsa och välbefinnande hos den gruppen i samhället

– De kvinnor jag träffat har en otrolig empowerment, egenkraft, som gör att de drivs framåt. Majoriteten av dem har flytt krig eller andra fruktansvärda förhållanden som påverkar en på ett sätt som jag som svensk aldrig kommer förstå. Trots det har de ett starkt driv framåt och är väldigt tacksamma mot Sverige. Här kan de vara den de vill, se ut som de vill och ingen bryr sig. Det ger en lättnadskänsla.

Bra hjälp men vi som träningsaktör kan göra mer

Den röda tråden hon sett i de intervjuer hon gjort hittills, är att de flesta har fått bra hjälp när de kommit till Sverige. Amanda har besökt några ideella organisationer som bidragit till att de nyanlända har kommit in i samhället och även kommit i gång med fysisk aktivitet.

– Att få kontakt och engagera nyanlända kan ibland vara en utmaning. Det kan bero på språk, vilket land och vilken kultur man kommer från. Att få in kvinnor i samhället och förbättra deras hälsa och välbefinnande är extra viktigtimmigrerande kvinnor ofta har sämre hälsa än män. Vi behöver jobba för att få ut information till nyanlända de kanske inte vet vart eller hur de ska söka upp informationen eller att de saknar kunskap om vad som erbjuds i Sverige. Alla har inte den där egenkraften!

Sedan finns det massor av barriärer som vi inte alltid är medvetna om. En sådan sak som Friskis försöker tillgodose är att tillhandahålla separata omklädningsrum och duschar för den som kanske inte är bekväm med att visa sig för andra. En sådan enkel sak kan göra stor skillnad.

Amanda är övertygad att den typen av aktiviteter som Friskis har gjort med Welcome House och Workout for Women, har gjort stor nytta och hoppas att det kommer mer liknande aktiviteter. 

Vi är en träningsaktör med resurser och bra värderingar och vi kan hitta olika sätt att bidra till att främja människors hälsa. Om vi kan göra någonting, varför inte göra det! Vi lever i en sjuk och galen värld. Tänk dig att själv komma från ett krig till ett främmande land. Vilket mottagande vill du ha? 

Vad som gjorde att Filippa fortsatte inom Friskis är den öppna och välkomnande atmosfären. 

- På Friskis behöver du inte känna att du måste se ut på ett speciellt sätt. Man känner sig väldigt välkommen. 

Filippa har nu tränat i 10 år och gått från motionär till funktionär. Idag håller hon HIT-pass, högintensiv träning som verkligen utmanar. Hon tycker om pass där man får ta i och utmana sig själv. Det ger en riktig endorfinkick och man är väldigt glad och nöjd efteråt. Just nu pluggar hon så det blir inte lika mycket träning för egen del, men sina ledarpass har hon kvar. 

- Mina pass är viktiga för mig men jag försöker också få in lite egen träning. Jag vet ju hur viktigt det är att röra på sig och jag mår ju så bra av det. Det är bra både fysiskt och psykisk. Sedan är det skönt att få en paus från pluggandet. Det är väldigt bra att tänka på något annat ett tag, då är träningen perfekt.

Att börja träna kan vara ett stort steg. Har du några bra tips på hur man ska komma igång?

- Mitt bästa tips är att börja träna med någon, en kompis eller familjemedlem. Det är enklare om man är två. Då känner man sig inte ensam i början och kan peppa varandra. Det kan vara skönt att ha någon som ”tar tag i en” när man känner sig trött. Och alla kan men på sin egen nivå! Bara att göra något är bra.

Mamma som drog i gång dig, är hon fortfarande aktiv?
- Ja, hon är funktionär sedan 2-3 år tillbaka. Hela vår familj är faktiskt aktiv inom Friskis idag. Jag och mamma som ledare, lillebror som tränare och pappa som värd. Och jag träffade min sambo på Friskis. Vi är en riktig Friskisfamilj!