”Inför en vandring promenerar jag mer och längre sträckor. Det är viktigt med konditionsträningen och att ha god kondition.”

Vad är det viktigaste att förbereda kroppen på?

– Under en längre vandring är det viktigt att se till att fylla på med energi: äta, dricka och vila. Efter en dags vandring bör du försiktigt stretcha och mjuka upp stela muskler och leder. Starta lugnt på morgonen, det är viktigt att lyssna på kroppens signaler.

Vad kan hända om jag inte förberett kroppen inför vandringen?

– Du blir helt slutkörd och utpumpad. Du orkar ingenting och vandringen blir till en plåga istället för en härlig upplevelse.

Har du tips på bra konditionsövningar?

– Förutom raska promenader är det bra med konditionsträning av typen Jympa, löpning, Indoor walking, spinning och simning.

Johan Lusth är tränaren och yogaledaren som älskar att leka runt i gymmet.

– För mig är Friskis en fristad där alla ska få plats och känna glädjen i att röra på sig. Allt efter ens egna förutsättningar.

Johan har gått i skogen sedan han var barn, men utan en massa utrustning. Det la grunden för en vara att gå långa sträckor och att vara i naturen. Utan några krav.

”Jag har aldrig gjort någon känd vandring eller gått någon känd led. Men det är oväsentligt. Det viktiga är själva vandrandet. Att vara i rörelse och låta sinnena vandra fritt.”

Ändrar du din vardagsträning inför en vandring?

– Jag gör mer förflyttningar mellan nivåer och balansövningar. Till exempel genom att stega upp och ner på en låda eller hoppa upp på en step-bräda på ett ben. När man är trött och vristerna är varma och uppmjukade kan man stuka sig även på ett ganska plant underlag så det är bra att bygga upp styrkan runt vristerna.

Har du tips på bra konditionsövningar?

– I princip all konditionsträning är bra. Ska du vandra brant uppför kan det vara bra att köra lite högintensiv träning och lägga på tungt på konditionsmaskinerna. Ska du vandra plant och långt kan du sänka intensiteten och konditionsträna under en längre tid. Och glöm inte Friskis Jympa! Kondition, styrka, balans och rörlighet i ett.

Har du tips på några bra styrkeövningar?

– Knäböj med en fot på en bosuboll och den andra på golvet. Om du sedan rör dig i sidled med lite fart (vartannat knäböj höger ben och vartannat vänster) blir det både en styrke-, kondis-, balans- och rörlighetsövning i ett. Lägg på en bulgarian bag eller en kettlebell och variera hur du håller den för att öka svårighetsgraden. Kettlebellövningar på ett ben åt gången är också bra. Lek med balansen, ha kul!