1. Fotstyrka

Fötterna glöms lätt bort men de är en viktig spelare för att få till ett bra löpsteg. Gå på tå eller kör tåhävningar. Det tränar upp fotens leder och muskelatur och stärker samtidigt vaden. Variation: Småjogga på tå.

2. Spark i baken

Funktionell styrketräning för att få till ett bättre löpsteg, minska risken för skador och bli starkare i din löpning. Perfekt att köra under uppvärmningen inför löprundan. Kombinera gärna med höga knän.

3. Utfall

En enkel och effektiv övning för hela underkroppen. Ställ dig med axelbrett mellan fötterna. Ta ett stort steg framåt och tänk dig att du ska kliva som på en tågräls, inte på lina. Håll bröstet uppe med en aktiv bål. Sjunk ner tills du har ungefär 90 grader i främre knäleden och tryck upp. Variera genom att köra utfallshopp på vartannat ben. Det är bra för både styrkan i lårets baksida och balansen.

4. Strutsgång

Rörlighetsövning som stärker lårets baksida. Låt armarna hänga ner mot marken och tänk på att ha raka ben. Se filmen här nedan.

5.Björngång

Kul övning som tränar hela kroppen. Ställ dig på alla fyra med rumpan upp i vädret och gå framåt på händer och fötter. Perfekt att göra tillsammans med barnen!

6. Dynamisk planka

Träna upp bålstyrkan med olika variationer av plankan. Ställ dig i plankan med raka armar. Dra in ett knä i taget mot armbågen samtidigt som du gör en armhävning. En annan variant är att stå i plankan och springa med knäna in mot magen.

Här hittar du hela passet:

Spela video
Så blir du en löpare i sommar

Så blir du en löpare i sommar

Friskis löparledare Linda Munkhammar med sig av sina tips för att komma igång och några favoritpass.

Läs mer