- En hel del tonåringar är idag fysiskt aktiva eller igång med träning på olika sätt. Några tränar så mycket att det kanske är mer tid för återhämtning som behövs. Men det är inaktivitet som är det stora problemet. Tur då att det finns många bra tips för dig som vill motivera och inspirera, säger Nina Forsberg, träningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks.


Tjata lagom

Att tjata brukar sällan vara framgångsrikt metod för förändring bland tonåringarna men däremot behövs en viss uthållighet i att påminna, lyfta fram det positiva effekterna som träning ger och positiv pepp till regelbunden rörelse. Din tonåring behöver få lite hjälp att orka ta sina första träningssteg.


Kolla läget

Hur ser utbudet av träningsaktiviteter ut i er närhet? Innan du tjatar, se till att skaffa mer kunskap och spana in olika och kanske nya sporter och aktiviteter. Utbudet är idag enormt och möjligheterna är förmodligen fler än du anar.


Goda vanor i ny förpackning

En hel del ungdomar väljer att sluta med sin idrott och tävlande i tonåren av olika anledningar. För att ändå behålla en god träningsvana, försök att stötta aktivt till spontanfys, ny sportaktivitet eller till alternativa träningsställen. Suget efter att utmanas och lära sig nytt finns säkert kvar men det som behövs kan vara ett nytt uttryck, format, intensitet eller frekvens. Allt är ok.


Nyfiket, tillåtande och lustfyllt

Huvudsaken är att lusten till träning behålls. Dina tonåringar måste få testa övningar och använda redskap som de själva tycker är roliga. En helhet med allsidig och balanserad träning som stärker kroppens grundfunktioner är det bästa. Men kanske inte det som lockar. Låt lusten visa vägen, att göra något är alltid bättre än att göra inget.


Muta som startbränsle

Precis som för oss vuxna kan startsträckan vara det jobbigaste. Det samma gäller din tonåring. Kan ni sätta upp mål som motiverar till det första stegen? Låt det bara inte bli målgång med för kort träningsperiod; det behövs tid för att hinna etablera, uppleva nytt och upptäcka de positiva effekterna som träning kan ge.


Pinsamma frågor

Hur går det till? Är det farligt? Vilken hjälp får min tonåring vid träningen? Finns det vuxna som stöttar och leder? Har de någon utbildning? Våga fråga och ta reda på det som din tonåring inte vill eller tycker är för pinsamt att ta redan på själv.


Att lyckas första gången

Att det är roligare när man orkar och tråkigare när man inte gör det gäller alla, ungdomar som vuxna. Om du guidar tonåringar i träning, se till att börja på en lagom nivå i intensitet eller peppa till att köra ganska korta pass i gymmet eller i gruppträningen. Efter hand kan ni bygga på eller prova på högre intensitet, längre pass eller ökad svårighetsgrad.


Visa vägen

Som förälder är du en förebild även om ditt barn inte alltid kanske erkänner det. Dina egna träningsvanor smittar av sig. Kanske inte direkt men imorgon eller längre fram.

Vilka vanor vill du smitta av dig?


Testa och utveckla tillsammans

Varför inte börja träna tillsammans? Hitta en idrottsförening som erbjuder prova på-aktiviteter med nybörjargrupper tillsammans. Eller träna på Friskis&Svettis på samma pass med egna kapacitet eller på samma ställe med olika träningsaktiviteter. Med en bra buddy är det lättare att träningen blir av.