Återhämtande träning

Variera dina tuffare träningspass med återhämtande träning! Ett återhämtande pass är helst kortare, kanske cirka 40 minuter, och ligger på en låg intensitet. Gärna i utomhusmiljö!

Här är några exempel på återhämtande träning är: power walk, skön cykling, lätt jogg, lugn yoga, mindfulness och Friskis alla pass med etiketten “soft”. Testa dig fram och hitta din favorit!


Viktigast är sömnen

Riktigt bra återhämtning består av både mental och fysisk återhämtning. Satsa både på mängd och kvalitet i din återhämtning. Den enskilt viktigaste faktorn för att din kropp ska återhämta sig är sömnen. Det är otroligt mycket viktigt som händer när du sover. Ge dig själv en extra timmes god sömn efter ett utmanande träningspass. Näst viktigast är kosten, att du ger kroppen byggstenar för att bygga upp det som träningen bryter ner.

Hårdare träning kräver mer och bättre återhämtning. Missar du återhämtningen blir faktiskt prestationen (alltså till exempel hur tungt du kan lyfta eller hur länge du orkar dansa) sämre för varje träningspass. Får du till en bra återhämtning blir prestationen bättre.

Viktigt meddelande: Det är helt ok att bara vara

Att hitta träning som du tycker är rolig är det bästa sättet att få till en bra träningsrutin. När du är igång, lägg in återhämtning och ta den på allvar. Var snäll mot dig själv, variera dina rörelsemönster och kör lite mer soft. Det är helt ok (till och med viktigt) att bara vara.