Spela video

Vad har du för relation till Jympa?

Jag började på Friskis 2009 och tyckte egentligen att Jympa verkade jättetråkig från början. Det började så att jag blev medlurad på ett danspass, som en del i en födelsedagspresent och jag tänkte ”gud, jag kommer bara göra bort mig”. Men ledaren fick igång hela gruppen och jag blev helt fast. Efter det började jag gå på Jympa och blev mer van, jag upplevde känslan i musiken och fick rejäl och bra träning.

Hur kom det sig att du blev ledare?

De i föreningen tyckte att jag skulle bli ledare, jag gick jympautbildningen och kände jag verkligen att detta är för mig. När rörelserna och musiken sitter perfekt med låtarna, då bara stämmer det.

Hur är Jympa som träningsupplevelse, i kropp och sinne?

Jag tycker man får väldigt mycket boost, musiken och lekfullheten gör att träningen blir väldigt rolig. Jag vill att mina egna jympapass ska upplevas så. Sedan känner man sig mycket starkare tillsammans med andra. Energin liksom stegras i kroppen, det är nivåskiftningar och karaktärsskillnader i musiken och rörelserna, vi rör oss från golv till stående och använder hela kroppen. Man får liksom ett så skönt påslag i huvudet och känner sig glad efteråt.

Vad är det bästa med att leda Jympa?

Det är den där tillsammans-känslan, som finns i allt träningsledarskap, men särskilt i Jympan skulle jag säga. Jag kan gilla att spexa lite, jag slänger in någon sådan rörelse med glimten i ögat.

Jympa beskrivs ibland som ”mossig” eller liknande, har du något svar till de som har fördomar?

Jag hade samma bild av Friskis överlag förut. Jag visste inte vad ni gjorde och Friskis är något du måste uppleva. Jag tror det handlar om att våga sig dit och hitta ett träningspass som passar en själv, att uppleva det på egen hand sätter väldigt mycket på sin plats. Det är många olika människor som gillar Jympa: unga, äldre, män, kvinnor och de ler av träningen.

Den har varit stommen i Friskis och är en viktig träningsform och är kanske den mest lättillgänglig för den som vill börja. Jympan är en bra inkörsport till annan träning.

Röster om Jympa och Friskis

Det här är Jympa