”Allt ifrån maxstyrka till stabilitet och rörlighet” Helen Eriksson

Friskis&Svettis Uppsala, utbildare inom bland annat Individuell träning och grundutbildningen Ettan

Vad ger gymträningen dig?

– Jag får möjlighet att anpassa träningen och låta dagsformen styra. Allt ifrån maxstyrka till stabilitet och rörlighet. Att träna utifrån ett visst tema eller blanda vilt bland övningarna. Är jag mindre energifylld en dag går jag och sätter mig på en cykel och trampar på lätt belastning medan jag inspireras av de som tränar runt mig. Jag behöver inte förhålla mig till någon speciell tid, gymmet är "alltid" öppet.

Har du något tips för den som inte känner sig hemma i gymmet eller till den som har fastnat i ett spår i sin gymträning?

– Ta med dig dina favoritövningar från de pass du brukar gå på, med eller utan redskap. Välj exempelvis 6 övningar som du tränar i en cirkel, direkt efter varandra, två eller tre varv. Det blir tidseffektivt och oftast driver du pulsen på köpet.

– Har du fastnat ska du givetvis söka upp någon av de duktiga tränarna och låta dig inspireras med nya övningar eller upplägg. Tekniknörda med ett nytt redskap. Fråga dig själv “Varför har jag ledsnat? Kan jag utföra mina "gamla" basövningar med nytt redskap?” Testa olika upplägg som superset, triset eller cirklar.

”Gymmet är stort, det ska räcka hela livet” Tommy Billberg

Personlig tränare i Friskis&Svettis Kalmar och utbildare inom bland annat Individuell träning och Cirkelgym

Vad ger gymträningen dig?

– Jag gillar när övningarna involverar mer än bara en träningskvalitet. Jag gillar tanken på att kroppen hänger ihop, och därför måste jobba som en helhet för att klara av övningen. Mentalt handlar det om att övervinna något som är jobbigt och på så vis går man stärkt ifrån övningen eller träningen och känner ”Jag fixade det”. Jag gillar också när det är lite trixigt, det finns få saker i multihallen som är helt rätt eller helt fel. Möjligheterna är oändliga, så länge man gillar gymmiljön.

Vad skulle du vilja säga till den som har fastnat i ett spår i sin gymträning?

– Gymmet är stort, det ska räcka hela livet. Tänk såhär: ”hur många sätt har jag egentligen testat att träna i multihallen?” Du behöver inte kunna allt, det kan ingen. Våga be om hjälp och inspiration. Ett annat tips är att träna efter säsong, precis som garderoben blir annorlunda med årstiderna så förändras din träning därefter.

”Dagens gym är så mycket mer än att bara lyfta vikter” Sebastian Wollbrin

Personlig tränare och utbildare inom bland annat Individuell träning, Personlig träning och Box

Vad ger gymträningen dig?

– Gymträning har givit mig olika saker under åren. Nu för tiden gillar jag känslan av att klara av nya saker med kroppen trots att den passerat 30-årsgränsen. Jag gillar känslan av att dagens gym är så mycket mer än att bara lyfta vikter. Förr tränade jag för att bli duktigare i min idrott. Idag försöker jag bara att gå dit, ha roligt och uppleva vad min kropp klarar av. Oavsett hur trött jag är försöker jag alltid komma iväg, och känslan är oftast bättre efteråt.

Har du något tips för den som inte känner sig hemma i gymmet eller till den som har fastnat i ett spår i sin gymträning?

– Jag önskar att fler vågade ta hjälp av våra duktiga tränare. Steget till rörelse får gärna vara lika litet som att serva bilen när servicelampan lyser. Det är något som kroppen mår bra av likväl som bilen mår bra av sin service.

– Om du har fastnat i ett spår i gymträningen rekommenderar jag även då att ta hjälp av våra tränare eller träna något annat under en kortare period. Suget för träning kan aldrig vara lika stort hela tiden och ibland mår kroppen bra av att göra något annat.