Friskis 2018 är människor.

Människor som skapar träning, människor som deltar i träning och människor som möts. Ibland möter vi varandra. Ibland möter vi oss själva. Kanske i ett spännande danssteg.

Friskis 2018 är kettlebells

Både i gym och på pass har järnkloten blivit medlemmarnas älskling. Svinga, bära, lyfta. Möjligheterna verkar vara oändliga. Från 4 till 44 kilo. Inte testat? Då är det dags!

Friskis 2018 är ribbstolar

Många föreningar har blivit stora och har egna träningshallar. Många föreningar lånar den lokala gympahallen på kvällarna. Dånande musik och lust till rörelse är den gemensamma nämnaren.

Friskis 2018 är viktplattor

Och raka stänger och praktiska podium. Friskis gym har gått från obefintligt, via klassisk maskinpark till funktionell yta med alla redskap du behöver för att skapa lekfulla övningar.


 

Friskis 2018 i världen

Friskis&Svettis finns på många platser. Totalt består rörelsen av 158 lokala ideella föreningar. 110 finns i Sverige. 40 i Norge. Resten finns runt om i Europa. Hela Friskis bygger på ideellt engagemang. Cirka 17 000 funktionärer engagerar sig i sin förening. Ledare, tränare, värdar, förtroendevalda och allt annat som behövs för att sprida  rörelseglädje. Att engagera sig ideellt betyder att lusten till uppdraget styr. Eventuell ersättning kommer i andrahand.

 

Träningen hos Friskis 2018

Att träna i gym, det vi ibland kallar individuell träning, är i besöksfrekvens större än gruppträningen. 80 % av Friskis&Svettis medlemmar har tillgång till gym. 36 föreningar har dessutom våra egna licensierade Personliga tränare.

Att träna i grupp är fortfarande stort. Totalt finns över 80 olika typer av träningspass i utbudet som sträcker sig mellan Dans och Yoga, mellan tung styrketräning och funktionell rörlighet, mellan pass för barn och pass för seniorer. Under 2017 genomfördes totalt i snitt 8 434 gruppträningspass varje vecka inom hela Friskis&Svettis. Här är topp fem-listan:

  • Jympa medel med 948 pass/vecka
  • Spin distans med 774 pass/vecka
  • Jympa bas med 532 pass/vecka
  • Skivstång med 332 pass/vecka
  • Cirkelgym med 328 pass/vecka

 

Vad är (hett hos) Friskis 2018?

Tre anställda inom Friskis&Svettis, på olika olika platser i Sverige, ger sitt svar på frågan.

- Rodd! Här i Gävle är ensamma om att ro i grupp så det har funkat superbra. Det nya Skivstång maxa funkar också bra och har hittat sin målgrupp, mest medlemmar som brukar träna i gymmet faktiskt. Som kontrast till det tuffa håller vi på att dra igång Seniorklubben för våra äldsta medlemmar och noterar även det omättliga suget efter soft-pass, säger David Rundlöf som är gruppträningsansvarig på F&S Gävle.

- Den sportiga träningen funkar riktigt bra hos oss i Karlstad just nu, därför kompletterar vi träningen med kurser i bland annat cykling på landsväg och simning i öppet vatten. Dessutom har vi just nu ett stort fokus på unga och gör en satsning på ett externt Enkelgym, alltså ett utomhusgym anpassat för personer med intellektuella funktionsvariationer, säger Kristina Ling som är verksamhetschef på F&S Karlstad.

- Engagemang och en skön medvind. Här i Örebro är det många som vill träna med oss, framför allt i gymmet, och vi öppnar snart vårt fjärde träningsställe med ett rejält stort gym. I gymmet är den funktionella träningen i fokus. Och även gym i grupp som Cirkelgym är välbesökt. Dessutom har dansen tagit fart igen och Yoga är riktigt poppis. En härlig blandning helt enkelt, säger Helena Tranquist som är verksamhetschef på F&S Örebro.