Det här är träningstrenderna som håller i sig

  • Ytterligheterna växer, vi tränar mer högintensivt och mer lugnt samtidigt som det högintensiva blir tuffare och det lugna blir ännu lugnare. Hos Friskis ser vi att många vill gå på våra HIT-pass och Yoga-pass.
  • Vi vill vara i gymmet, träning i gymmijö ökar och vi söker ständigt nya lärdomar och inspiration för att komma vidare med vår träning. Mottot som styr är “När jag vill, på mitt sätt, med övningar som jag behöver”
  • Sportig träning ökar, högt tempo och tydliga fysövningar fortsätter att locka. Vi vill simma, cykla och springa. Hos Friskis ser vi att styrkebaserade och sportiga pass som Skivstång, Cirkelgym, Cirkelfys och Power hour attraherar allt fler medlemmar.
  • Att träna i grupp vänder upp, efter en tid med totalt fokus på den individuella träningen vill vi nu svettas tillsammans med andra igen: i gruppträningshallen, i gymmet och i spinningsalen. Bland Friskis gruppträning är fortfarande Jympa och Spin giganterna.
  • Seniorerna en betydande grupp, äldre motionärer blir fler, äldre och vill ha kvalitativ träning och mysiga möten. Gärna varje dag. Hos Friskis ser vi att många vill gå på våra soft-pass och att äldre vill ha tränare som hjälper till med gymträningen.
  • Mer än träning, att svettas i all ära men vi vill ha mer. En känsla, en story, en upplevelse. Att kombinera träning och upplevelser växer. Hos Friskis ser vi att danspass lockar.

Framtidens träning 

Om vi tittar förbi 2018 och kanske till och med 2019 ser Tina och Magnus ett några trender som kommer påverka träningsvärlden stort.

- I närtid kan vi uppfatta något mer konkreta trender. På lång sikt blir spaningarna lite mer visionära. Utifrån vår omvärldsbevakning har vi sammanställt fyra visioner för framtidens träning, säger Tina.

Fyra visioner om framtidens träning

  • Träning kompletteras av aktiv återhämtning, alltså återhämtningen på ett medvetet sätt. Det kan ske hos träningsaktören med ett “pass” aktiv återhämtning. Det kan också ske på ett helt annat ställe för att göra ett avbrott i vardagen. Här kommer helt nya former för aktiv återhämtning att växa fram.
  • Rörelse blir en del av vardagen och vardagen innehåller allt mer rörelse, gränserna mellan träning och inte träning suddas ut. Att byta om till träningskläder och gå till anläggningen blir inte lika viktigt. Viktigt är istället att inkludera rörelse i det du valt att göra i ditt liv.
  • Upplevelsebaserad träning tar en skruv och utgår från själva upplevelsen. Tillsammans blir helheten större än delarna ihop. Här kommer vi se att kultur och andra upplevelser tar in träning som att skapa effekt. Till exempel en stråkkonsert som adderar yogarörelser.
  • Träning som livsstil ökar och breddas. Platserna för träning blir fler och digitaliseringen gör ordentliga avtryck i hur vi tränar. Våra digitala hjälpmedel blir så enkla att var och varannan tar med sig träningen överallt samtidigt som det blir allt viktigare att visa att träning är en del av ens liv. Totalt sett är det fler som är i rörelse.

Tina och Magnus avslutar alltså med en ljus framtidsbild av träning och livsstil.

- Idag är träningsklyftan bred, det är många som är långt ifrån rörelse och fysisk aktivitet i sina liv. Men vi tror att det kommer att vända, vi tror att fler kommer hitta till den lustfyllda rörelsen och passa in den i sitt livspussel. Mer härlig rörelse till fler, helt enkelt, säger Tina.