Det finns lika många sätt att träna i ett utegym som i ett vanligt gym - det är fantasin som sätter gränserna. Om fantasin tryter finns hos vissa föreningar inspiration att få genom tränare och ledarledda aktiviteter i utegymmet. För att kicka igång din inspiration här och nu har vi testtränat utegym i Karlstad, Stockholm och Tyresö.

Lekfull strongman hos F&S Karlstad

Vägg i vägg med Friskis Karlstads lokal finns en konstgräsyta stor som ett par tennisbanor. Den här ytan används ibland till att flytta ut inomhusträningen, allt från Jympa till Cirkelfys. Men den fungerar också som ett flexibelt utegym.

– Utrustningen består av ett antal mobila strongman-inspirerade prylar som utegymmare kan använda på valfritt sätt, säger Tim Karlsson, gymansvarig hos Friskis&Svettis Karlstad.
Strongman handlar om att kunna dra, släpa, bära, putta och pressa. Träning som liknar verklighetens utmaningar helt enkelt. I strongman finns ofta stora och otympliga prylar som träningsredskap för att skapa extra utmaning.

Prylarna som finns hos Karlstad är bland annat en rigg att klättra runt i, stockar med handtag att bära runt på, en släde att skjuta omkring, ett rör till hälften fyllt med vatten att bära på och ett tjockt rep.
– I vårt utegym strävar jag efter en rough känsla, delvis för att prylarna ligger ute för användning hela tiden. Jag ser hur våra medlemmar bygger olika träningsstationer som ett helt pass eller komplement till vanliga gym-rundan. Här ute är det lika mycket kreativitet och uppfinningsrikedom vi tränar som våra muskler, säger Tim.

Vuxna och barn möts hos F&S Stockholm

Utanför Friskis Stockholms lokal i Sundbyberg finns föreningens första utegym. Här kan du träna tillsammans med hela familjen, när du vill. I detta utegym kan du klänga, klättra och testa kroppen precis som du vill. Det finns traktordäck att välta eller rulla, bildäck att hoppa mellan och romerska ringar att hänga i.

– Nästan all träning du brukar göra under tak kan du hos oss också göra med himlen som tak, säger Peter Anderson, utvecklingsansvarig för gym hos Friskis&Svettis Stockholm.


Under hela ytan ligger en stor mjuk, dämpande gummimatta. Det gör att du kan testa fritt att klättra omkring bland olika ställningar och redskap utan att vara rädd för att ramla ner på en hård yta. För att förstärka känslan av en lekplats för alla åldrar har också en gunghäst, lianer och hoppsvampar placeras ut.

– Vårt utegym har fokus på funktionell och lustfylld träning. Perfekt för alla som vill locka fram barnet i sig, både vuxna och barn, säger Peter.


Utmanande hinderbana hos F&S Tyresö

Precis utanför Friskis Tyresös träningslokal har föreningen en stor yta som huserar deras utegym. På ett lager grus finns det mesta du behöver för ett skönt träningspass.

– Här kan du styrketräna utomhus med olika redskap, köra hinderbana eller något helt annat, det är upp till dig, säger Jonna Rosenkranz, gymansvarig i Tyresöföreningen.


Det som drar ögonen till sig i detta utegym är hinderbanan. Den består av en vägg med rep, över-/underhinder och en monkeybar att gå armgång i. Det finns också däck för snabba fötter. Här kan du köra hinderbaneträning, ett pass där du ska ta dig igenom alla hinder så snabbt som möjligt. Det är träning som kräver styrka, koordination, snabbhet, smidighet och mod.

– Att träna ute är sportigt, kul och passar alla, säger Jonna.


Fler utegym

Friskis&Svettis-föreningar med utegym finns också i Halmstad, Simrishamn och Ängelholm. Men det finns fler. Fråga din Friskis&Svettis-förening vilka möjligheter som finns hos dig! Och fråga också utegymmet är öppet för alla eller reserverat för medlemmar.