Det är skönt att ha rutin på träningen. Då får du din dos av rörelse varje vecka. Men rutin kan också göra att du faller in i att träna samma typ av träning under hela året. Genom att variera träningen under olika perioder skapar du förutsättningar för att vara skadefri och få ökad fysisk kapacitet.

- Jag vill peppa alla till att variera sin träning över tid. Bryt dina träningsmönster, kroppen svarar på variation och det kommer göra att du utvecklas, säger Tina Uppfeldt, träningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks.

Längre liv kräver mer variation

Vi vet utifrån statistik och studier att befolkningen i Sverige har en högre förväntad livslängd än tidigare generationer. Vi behöver därför behålla vår fysiska kapacitet längre genom i livet.

- Oavsett om du är idrottare som tränar för ett särskilt mål eller om du tränar ett par gånger i veckan för att må bra är variation en bra idé, säger Tina.

Ett sätt att variera din träning är att utgå från träningskvaliteter. Uthållig styrka, explosivitet, kondition, rörlighet, koordination. Vad är det du brukar träna? Och vad saknas i din träning?

Ett annat sätt är att utgå från helhetsupplevelsen. Har du mycket energi och stimuli i din vanliga träning kan det vara värdefullt att lägga in något lugnare och mer stillsamt. Här är Yoga och Mind två bra pass att testa.

Ett annat sätt att skapa variation är att träna i olika intensiteter. Om du brukar köra hårt, bryt av med lite mer soft träning.

- Våra pass märkta soft kan du använda dig av i många sammanhang och ger en jättebra uppbyggnad, säger Tina.