Ska jag träna styrka och kondition i samma pass?

- Det beror på hur ofta du tränar och hur mycket tid du kan och vill lägga på träningen. Väljer du att köra båda delar i samma pass så ska du börja med styrka då du behöver vara mer koncentrerad under den delen av passet och avsluta med kondition, säger PT-Magnus. Varför inte kör några tyngre styrkeövningar i följd och på så sätt få upp pulsen samtidigt som du förbättrar din styrka?

"Den lilla rörelsen är bättre än ingen. Var realistisk när du planerar din träningstid. Ibland blir det mer, ibland mindre beroende på livssituation." Clara

PT i Växjö

Räcker det? Tränar jag tillräckligt mycket?

- Den lilla rörelsen är bättre än ingen. Var realistisk när du planerar din träningstid, säger Clara, PT i Växjö. Ibland blir det mer, ibland mindre beroende på livssituation. Men var nöjd när du åstadkommit den träningen som du planerat. I ett senare stadie kanske du kan träna mer, och är bättre förberedd om du hållit igång lite innan dess. Läser du rekommendationerna för fysisk aktivitet ser du att det krävs förhållandevis lite för att uppnå goda hälsoeffekter.

Varför är det så svårt att hålla "nyttighetslöften"?

- Det här är en komplex fråga om varför man har så svårt att hålla sitt löfte om att äta mer nyttigt och mindre sötsaker, berättar Malin som är personlig tränare i Jönköping City och i Huskvarna. Det är såklart olika för olika personer, men det finns en del saker som man själv kan fundera på.

1) Äter jag tillräckligt mycket näringsrik mat i mina måltider? Om viktnedgång är ett mål är en del rädda att äta mer, men är kroppen behagligt mätt länge så kommer inte snacks- och sötsug lika snabbt.

2) Saknar måltiderna någon viktig del av fett, kolhydrater och proteiner och är fördelningen dem emellan lämplig för just min kropp?

3) Har jag tid och ro för att orka och hinna med att ta genomtänkta mat-beslut och förbereda den mat jag mår bäst av?

4) Finns det någon känslomässig koppling till sug efter viss mat eller sötsaker? Oro, ensamhet, stress, ångest, tristess och andra känslor kan skapa ett sug, för tröst eller lindring. Här kan man behöva lyssna lite djupare för att förstå sig själv. Därför kan det vara klokt att ta hjälp av någon coach inom området för att reda ut det.

plankan

Träna med PT

Är du redo att ta nästa steg i din träning? Ta hjälp av våra personliga tränare.

Läs mer