Vad behöver du idag?

Friskis&Svettis Yoga beskrivs som både ”meditativ och mjuk” och ”dynamisk och fysisk” och har sin grund i formen Hathayoga. Det handlar om att förena det inre med det yttre, andning, kropp och sinne.
– Jag brukar beskriva Friskis Yoga som kraft och lugn. Vi behöver båda delarna, ibland mer av det ena och ibland mer av det andra, säger Kicki Åhs.

För nybörjaren eller den motvillige

Det finns många myter om yoga men du måste varken vara rörlig eller påläst inom yoga för att få ut något av den. För den som är ny på yoga eller känner sig långt ifrån en så kallad ”yogi”, har Kicki några tips på vägen.
–Yoga kommer upplevas olika för olika personer. För någon är yoga rörlighetsträning och medveten andning, för någon annan betyder yoga något djupare än bara fysiska positioner. Testa dig fram, vad gillar du? Det finns en yogaform eller position för alla.

När även yogan blir en prestation

Som det mesta i livet kan även träning och yoga bli prestationer och då kan det vara idé att ”backa bandet” och känna in vad kropp och sinne behöver. Kicki själv berättar att hon gjort en resa genom yogan och i sig själv för att hitta de formerna hon trivs bäst med idag.
– Jag började själv med superkraftfulla yogapass för att senare landa i meditationspass eller återhämningsyoga. Det kan vara något för dig som känner att du är prestationsinriktad och skulle behöva komma ner i varv. Yoga handlar mycket om att vara närvarande i stunden och det är blir lättare när du följer ditt eget andetag.

Från Mind till Yoga energy

Kicki har lett många medlemmar genom Friskis alla yogaformer som Mind, Yoga soft, Yoga och Yoga energy. Oavsett vilket pass man väljer så finns alltid möjlighet att samla sig på slutet och hitta en viloposition för både kropp och sinne, berättar Kicki.
– Hos oss på Friskis uppskattar jag allt ifrån Mind, där jag gör några få positioner för att kunna återhämta dig. Eller Yoga energy, där jag får ösa på med kraft och energi, blir svettig och vila på slutet. Jag tycker att båda delarna är fina att jobba med. Just nu mediterar jag varje dag, det är min yoga eller viloyoga. Man kan välja olika yogapass beroende på hur man mår och utforska ju mer man lär känna yogan och sig själv.

Tips! Testa yoga hemma eller på semestern

1. Skapa en lugn stund per dag, även på semestern. Det behöver inte vara lång för att göra skillnad i kropp och sinne.
2. Välj var och hur du vill göra din yoga. Det kan vara gående, liggande, sittande eller stående. På en bänk, gräsmatta, stranden eller hemma.
3. Börja med att räkna dina andetag under några minuter.
4. Ta en stund och bara känn vad som händer i kroppen, spreta med fingrarna, ta kraft från underlaget. Efter en sådan stund kan du få känslan av att ”vakna” igen.
5. Vill du fylla på med energi och kraft, testa till exempel solhälsningen (filmen härintill) så många omgångar du behöver.

 

Spela video

Upptäck Friskis Yoga

Nyfiken på mer?