Det är strax före lunch och träningshallen fylls av deltagare som har laddat för att köra Skivstång maxa, den kraftfulla och tillfälliga nyheten bland 2018 års träningspass. Redan innan passet har startat står deltagarna och mjukar upp sina höfter och skuldror. De förbereder sig för en intensiv styrkeupplevelse.

”Känn dig riktigt stark nu. Om du tvekar mellan två vikter, ta den tyngre, hellre 6 reps än 12 reps” uppmanar Magnus Strömberg, tränare och utvecklare i Friskis när han inleder passet. Deltagarna får uppleva tre delar, tyngre styrka, explosivitet och uthållig styrka.

– Jag gillar Skivstång maxa eftersom vi kör tyngdlyftningsövningar och flera olika moment i följd. Vi kör tyngre än vad vi gör i andra pass, du styr själv tempot och kan trycka på av bara helsike, säger Ulf Landmark, motionär i Friskis&Svettis Stockholm.

Junie Frizell och Ulf Landmark på passet Skivstång maxa. Fotograf: Nora Mlik 

 

Gruppen har kommit en bra bit in i träningspasset och ansiktsuttrycken vittnar om den höga ansträngningsgraden med blottade tandrader och beslutsamma blickar. Med övningar som thrusters, hängfrivändningar och hängryck utmanas hela kroppen. ”Är du sugen på att bli rejält slut så är chansen nu” ropar Magnus Strömberg till deltagarna inför sista utmaningen.

– Jag tycker ju om gruppträning där jag verkligen kan ta ut mig och här får jag också använda min ilska. Just nu tränar jag också för polisutbildningen och då är den här träningen jättebra fysiskt sett, säger Junie Frizell, motionär i Friskis&Svettis Stockholm.

”Bra maxat gänget” säger Magnus medan gruppen andas ut. Nu är de sista krafterna är slut och får deltagarna runda av med dynamisk rörlighetsträning.