Genom forskning vet vi att de flesta med en normal graviditet mår bra av träning både före och efter förlossningen. Fysisk aktivitet kan minska illamående, magbesvär och trötthet. Endorfinerna som frigörs under träning ger en känsla av psykiskt välbefinnande och har också en lugnande inverkan som är skönt för barnet.

Träning gör dig generellt starkare och uthålligare. Risken för ryggbesvär minskar, du bär lättare upp kroppen under graviditeten och ger dig själv bra förutsättningar för förlossning och mammaroll. Sannolikt återhämtar du dig också snabbare efter förlossningen.

I början av graviditeten går det bra att fortsätta med den träning du är van vid, så länge det känns bra. Mot slutet bör du minska intensiteten. Efter att barnet är fött behöver kroppen tid för återhämtning (läkning) innan du kan komma igång med träningen. Inled lugnt, lyssna på din kropp och använd ditt sunda förnuft. Fråga gärna våra ledare om det är övningar du känner dig osäker på. Ibland kan det vara svårt att tolka kroppens signaler, känner du dig osäker så rådfråga din barnmorska.

I dag har Friskis ett brett träningsutbud. Vi erbjuder dig många möjligheter att anpassa din träning efter lust, dagsform och andra behov, att du som väntar eller nyss fått barn kan välja och vraka bland passen på nästan samma sätt som du gjorde innan du svängde in på mamma-spåret.

Allroundträning på Jympan

Jympa soft eller bas ger dig alla träningskvaliteter i ett och samma pass med medryckande musik och en skön helhet i din träningsupplevelse. Passet har inga belastande hopp och du har utrymme att anpassa träningen efter dina förutsättningar.

Fokus på kondition på Spinning...

Spin soft ger dig bra konditionsträning och är ett pass som fungerar för de allra flesta. Positivt med Spinning är att du individuellt kan anpassa motstånd och positioner efter dina förutsättningar. Höj gärna upp styret när magen växer för att undvika för hög belastning på ländryggen. Klä dig svalt och drick både före, under och efter passet.

…eller på Indoor walking

Indoor walking soft är enkel konditionsträning där du samtidigt tränar hållning, balans och bålstyrka, hela kroppen engageras. Belastning, positioner och tempo kan du anpassa efter dina förutsättningar. Känslan är som att svävande jogga i en lätt uppförsbacke. Klä dig svalt och drick både före, under och efter passet.

Styrka i grupp på Skivstång

För dig som vill träna styrka och peppas av musik och gruppkänsla är Skivstång ett roligt och fokuserat pass. Du anpassar så klart vikterna på skivstången efter dina förutsättningar och får en bra genomkörare.

Ännu mer styrka med gymträning

I gymmet kan du träna när du vill och hur du vill. Och i princip finns inga farliga övningar. Du anpassar dina övningar efter hur din graviditet förändrar dina fysiologiska förutsättningar. För att inte öka buktrycket för mycket ska du undvika övningar där du pressar tunga vikter över huvudet. Undvik också övningar som belastar bäckenet och ryggen ojämnt, t ex utfallssteg. Byt övning om den inte känns bra för dig.

Lugnt och meditativt på Yoga

Med övningar för andning, rörlighet, styrka och balans får du ett lugnt och meditativt yogapass, där upplevelsen är ökad närvaro och medvetenhet. Övningarna är enkla och trygga och genomförs i ett lugnt tempo. Arbeta i för dig stabila rörelser och anpassa efter dina förutsättningar. För den gravida kroppen kan vissa övningarna utmana i ytterlägen. Fråga gärna ledaren efter alternativ om det är någon övning du känner dig osäker på.

Core när du vill träna bålstabilitet och balans

Core är passet där vi utmanar i styrka, stabilitet, balans och rörlighet. Träningen bygger på enkla och mer fokuserade övningar och på större, sammansatta övningar. Passet vänder sig till dig som är igång med träning och vill komplettera med mer specifika övningar för bål och balans. Många av övningarna kan du välja att göra både mer eller mindre belastande.