1. Tärningsstafett och programmera en dans

Programmera din egen dans, hur kul låter inte det? Gör så här:
Rita bilder på olika rörelser och sätt upp dem på väggen. Sedan är det dags att dansa! Sätt på en låt eller sjung själv.

Bonustipset - tärningsstafett

Du behöver två rockringar. Lägg i ett gäng ärtpåsar, spadar eller vad du har i den ena rockringen. Du behöver också en tärning.
Så här går det till: Spring från den ena rockringen fram till nästa där sakerna ligger. Slå tärningen, får du ett eller sex får du ta en sak tillbaka till första rockringen. Det gäller att flytta alla sakerna så snabbt som möjligt. 
Förskoleklass FB på Lunnaskolan i Landvetter

 2. Käpphästtävling

På Västerhejde skola på Gotland anordnar fritids morgondans innan skolan några dagar i veckan. Dessutom har skolan ett tips som blivit galopperande populärt den senaste tiden, nämligen käpphästar. ”Käpphästarna har tillverkats med hjälp av pensionärer i bygden. Det byggs hinderbanor där hästar och ryttare leker, tävlar och rör sig.”

Klass 2A och 2B på Västerhejde skola på Gotland

3. Rörelsehjul i klassrummet

Brist på rörelseinspiration? Det är inga problem i klass 1B på Skattkärrskolan i Karlstad. Här är det bara att snurra och köra!  Rörelsehjulet i klassrummet stannar på olika uppdrag till exempel 5 snöänglar på golvet eller 7 simtag med armarna.

Skattkärrsskolan i Karlstad


4. ”Musik och rörelse passar alla!”

Källdalsskolans grundsärskola berättar att de har jobbat kontinuerligt med rörelse på schemat vilket lett bland annat till att motoriken utvecklats:
”i början var det svårt, då behövde vi hjälp av personalen för att kunna stå på ett ben och svaja... men i slutet så klarade flera av oss elever det alldeles själva!!”.
Bästa tipset är musik till rörelse. ”Musik och rörelse passar alla! Oavsett ålder, oavsett funktionsvariation, oavsett om du är tjej eller kille! Vi både gör av med energi samtidigt som vi ”laddar på” med energi så att vi orkar arbeta och fokusera på uppgifter efteråt!”

Källdalsskolans Grundsärskola grupp röd 1-3 i Uddevalla


Musik och rörelse passar alla! Källdalsskolans Grundsärskola grupp röd 1-3

5. Eleverna får bestämma

Hällsviks Bycenter i Göteborg frågade eleverna i klassen vad de mer skulle vilja ha för rörelse på lektionerna. Spana in listan!
- Vi kan ha Röris.
- Vi kan dansa (tex med hjälp av just dance eller att vi lär oss en ny dans)
- Vi kan stå upp och jobba på lektionerna.
- Vi kan ha en challenge; varje dag/lektion/rast ska man försöka göra ex 5 grodhopp eller armhävningar.
- Vi kan springa ett varv på skolgården och sen fortsätta jobba.
- Vi kan träna i korridorsgymmet

Hällsviks Bycenter i Göteborg


6. Rörelsepauser i schemat

Det är mycket som ska hinnas med och plötsligt är dagen slut. Grundsärskoleklass 5-6 på Apalbyskolan i Västerås har hittat ett sätt komma ihåg. Med dagliga rörelsepauser i schemat vet både barn och vuxna när det är dags.

Grundsärskoleklass åk 5-6 på Apalbyskolan i Västerås


7. Starta dagen med rörelse

Morgonstund har guld i mund. Robinsson Svedia i Enköping har  ett koncept som de kallar "Wake me up" där eleverna olika dagar har olika rörelseteman. Här är hela listan att inspireras av:
Måndag; Veckans lek "Vi har kul ihop"
Tisdag; Tisdagsutmaningen "Jag kan och jag vill"
Onsdag; Onsdagsfys "Jag är stark"
Torsdag; Torsdagmys "Jag duger och jag finner lugn och ro"
Fredag; Fredagsdans "Jag pulserar"

F-1 på Robinsson Svedia i Enköping

8. Använd naturen i lektionerna

Bygga bokstäver av saker som finns i naturen. Snacka om rörelse fast man inte ens tänker på det. Fiffigt! Här är fler tips från klass 1A på Olandsskolan:
• Rörelsepaus varje lektion (finns så många bra att välja bland på YouTube).
• Rastaktiviteter som leds av vuxen under raster.
• Utomhuslektioner t.ex. utematte, bygga bokstäver av saker som finns i naturen (stenar, kottar, pinnar) etc.
• Ha uppgifter med inslag av rörelse under lektionens gång.

Olandsskolan i Alunda


Visste du att...

Åtta av tio svenska barn får för lite motion och att Sverige ligger sist bland de nordiska länderna enligt WHO? Därför fortsätter Friskis&Svettis arbetet med att minska stillasittandet och locka fram rörelseglädje hos barn. I 17 år har rörelseprogrammet Röris fått barn över hela landet att skaka loss, pulstoppa och slappna av i skolor och hemma. Nyligen släpptes den åttonde upplagan, Röris 8!

Upptäck Röris och Mini-Röris