"Det var först när jag började på Friskis som jag började hitta 'min' yoga."

Semester betyder ledighet och avslappning. Behöver man då yoga?

– Det är lätt att tro att man bara ska landa efter en intensiv period på jobbet med förberedelser inför semestern. Men det är svårare att göra. Yogan kan hjälpa dig gå ner i varv på semestern, precis som i vardagen hemma. Att utföra kravlös yoga med avslappning kan faktiskt förstärka avkopplingen. Fråga gärna en ledare om de kan ge tips på lugnande pranayama (andningsövningar).

Hur får du tid för yoga på semestern?

– Det är som i vardagen, du måste ta dig tid. Du behöver inte heller köra en timmes yoga. Själv försöker jag köra tre varv solhälsning på morgonen för att väcka kroppen och sinnena. Det tar inte ens 10 minuter, men gör ibland underverk. Jag brukar säga att jag tar mitt yogautövande seriöst, men att jag inte tar mig själv på blodigt allvar när jag står på mattan. Ha roligt, utforska din kropp och andning.

Finns det någon övning som lämpar sig bra för den som är på resande fot?

– Om du ska sitta mycket (flygplan, tåg, buss) vill jag slå ett slag för månskäran och sittande halv duva. De öppnar höft och säte som gärna drar ihop sig när man sitter. Ska du vandra mycket, "sitt" med sätet och benen upp mot väggen liggandes på rygg. Det låter blodet rinna ner ur svullna fötter och ben.

Vilken är din favoritplats att yoga på?

– Visst har jag haft fantastiska upplevelser på balkonger och terrasser i Grekland, ensam i soluppgången. Men eftersom yoga handlar mycket om att vända sina sinnen inåt så är jag ganska förtjust i golvet i min lägenhet en mörk februarimorgon.

Tips! Googla, fråga i hotellreceptionen, i butiken, på restaurangen om någon vet var man kan utöva yoga. Det kan leda till fantastiska upplevelser och möten.

Anna Elina Rönnbäck är yogaledare på Friskis sedan 2014. Hon hittade yogan redan för 10 år sen och nu är hon fast. Hon har testat allt från ashtangayoga och hathayoga till hot yoga, yinyoga, mindfulnessyoga, medicinsk yoga och restorativ yoga.

”Man blir aldrig färdig. Jag försöker hela tiden förkovra mig i yogans underbara värld.”

Hur får du tid för yoga på semestern? 

– Yoga kan utföras var som helst och när som helst. Du behöver inte ens träningskläder, ta dig till en träningsanläggning eller ens rulla ut din matta. Du kan enkelt göra några övningar direkt på morgonen i sängen eller när du går och lägger dig. Du kan sitta på en stol eller göra yogaövningar i väntan på buss, tåg eller flyg. Yoga handlar om mer än bara de fysiska positionerna. Det handlar om andning, närvaro, koncentration och meditation.

Finns det någon övning som lämpar sig bra för den som är på resande fot?

– Du kan sitta på en stol och bara andas djupa långsamma andetag. Eller stå med grundade fötter, lång rygg och hjässan strävande upp mot himlen. Denna stadiga, stabila och orubbliga position kallas Bergspositionen. I sängen kan du sträcka ut hela kroppen och sen dra upp knäna mot bröstet för att väcka kroppen. På hotellrummet kan du göra en enkel solhälsning: Sträck armarna upp över huvudet och fäll fram över dina ben. Lyft överkroppen halvvägs upp med rak rygg och vila där några sekunder. Häng sedan ner med armarna mot marken. Kom upp hela vägen och för armarna över huvudet. För ihop handflatorna och för händerna framför hjärtat.

Vilken är din favoritplats att yoga på? 

– Jag har ingen favoritplats men tycker bäst om att yoga tidigt på morgonen. Innan jag ätit frukost, innan alla andra vaknat, när det är lugnt och stilla.”