Året var 1983. Fyra eldsjälar med stor passion för träning och friskvård åkte till Stockholm för att testa något som hette Friskis&Svettis. Ett besök som gav mersmak! När Yvonne, Inger, Boo och Anna-Maj vände tillbaka hem var Friskis&Svettis Västerås ett faktum.
Yvonne, Inger, Boo och Anna-Maj
”Jympa med oss!” uppmanades västeråsarna på det informationsblad som landade i var mans brevlåda. För det var just Jympa som stod på schemat vid den här tiden. Närmare bestämt sex medelpass i veckan som hölls av tre olika ledare. Träningsytorna stod olika skolgymnastiksalar för. Yvonne installerade ett kontor för Friskis&Svettis i sitt eget sovrum och när möjligheten att köpa ett jympakort blev verklighet, ringlade köerna långa. 
Eftersom vi inte hade något kansli från början installerades telefon och skrivbord hemma i mitt sovrum. Så jag jobbade hemifrån innan jag fick flytta till en ombyggd toalett i föreningshuset Karlslund. Yvonne Wauge

Jag kommer fortfarande ihåg den långa kön som bildades för att köpa medlemskort. Den gick utanför musikaffären Selecta på Smedjegatan där SF Bio ligger nu. Rosa Martinsson

Olika träningstrender har kommit och gått under de 40 år som Friskis har erbjudit lustfylld träning för västeråsarna. När spinning blev en attraktiv träningsform var föreningen inte sen att haka på, även om det då var osäkert om denna träningsform bara var en tillfällig trend i Sverige. Lyckligtvis var det en satsning som gick hem och spinning är än idag en av de mest populära träningsformerna.

Idag är utbudet av träningsformer större än någonsin. Med över 190 gruppträningspass i veckan och tre stora gym finns ett brett utbud att välja bland för alla träningssugna västeråsare. Och precis som när det begav sig för 40 år sedan är grundbulten det ideella engagemanget. Idag är det nära 300 ideella funktionärer som leder pass, står i receptionen och inspirerar på gymmet. Utan dem, inget Friskis!

Milstolpar

1983: Friskis&Svettis öppnade i Västerås.
1984: Utejympan startade under sommaren.
1985: Vi fick vår första anställda och ett kansli öppnade.
1987: Joggingen blir en del av träningsutbudet.
1993: Jympalagret (Björnövägen) öppnade och vi fyller 10 år.
1996: Första gymmet öppnades.
1999: Spinningen blir en del av träningsutbudet.
2009: Anläggningen på Rocklunda öppnar.
2012: Indoor Walking blir en del av träningsutbudet. 
2014: Vår lokal i City (Kvarteret Igor) invigs.
2019: Utbyggnad av Rocklunda blir klar.
2020: Vår nya anläggning på Finnslätten invigs i januari.
2021: Björnövägen stängs i juni pga det skall byggas polishus där istället.