Spela video

Mer rörelseinspiration för barn och familj

Spela video

Friskis <3 Mamma Mu och Kråkan

En ko, en kråka och glada barn fulla av rörelseglädje. Tanken med Friskis&Svettis nya rörelsepauser är att få barn att vilja röra på sig tillsammans med Mamma Mu och Kråkan. Det kommer knappast som en nyhet att många av oss blir alltmer stillasittande i vardagen. Tyvärr är barn inte ett undantag, framför allt som många aktiviteter för barn har varit inställda under pandemin.

Kosläpp för kidsen

Nu vill Friskis&Svettis fortsätta att inspirera de yngsta barnens vardagsrörelse och lanserar rörelsepauser tillsammans med den älskade kon Mamma Mu och hennes vän Kråkan.
– Mamma Mu och Kråkan har alltid varit nyfikna på nya typer av rörelse. Och rörelse är ju vår expertis. Så det är en kul kombo, säger Nina Forsberg, träningsutvecklare på Friskis&Svettis.
Rörelsepauserna är tänkta att passa barn mellan 2 och 6 år som tillsammans med vuxna kan ta kortare pauser för att bryta stillasittandet, både hemma i vardagsrummet och i större barngrupper på förskolan.

Extra peppigt med MU-sik

Det här är långt ifrån den första satsningen Friskis gör på rörelseglädje för barn. Sedan tidigare finns till exempel både Röris, Mini-Röris och Familjejympan som lockar många föräldrar och barn ute i föreningarna.
– Vi vet att våra Mini-Röris-program med musik och rörelse för förskolan och hemma som vi utvecklar och sprider är populära. Att röra sig till musik på ett lekfullt och medryckande sätt är något som många barn tycker om och blir peppade av, säger Nina Forsberg.

Hoppas inspirera många barn och familjer

Rörelsepauserna tänkta som korta pulshöjande avbrott i mer stillasittande aktiviteter där barnen får springa av sig när det kliar i benen eller hämta energi om det är det som behövs. Dessutom är rörelsepauserna utvecklade så att barnen på olika lekfulla sätt får upptäcka sin kropp och träna på grundrörelser, som att krypa, springa, gå, hoppa och balansera.
– I det längre perspektivet så handlar det om att ge barnen förutsättningar att upptäcka rörelseglädje i tidig ålder som ger mersmak för aktiva rörelsevanor livet ut, säger Nina Forsberg.
– Att få göra det här tillsammans med Mamma Mu och Kråkan, som vi vet att många barn gillar,
känns ju som en bra förutsättning för att kunna inspirera många barn och familjer. 

© 2021 Friskis&Svettis Riks/Jujja Wieslander, Sven Nordqvist & Tomas Wieslander