Spela video

Vårt mål – att få hela Stockholm att må bättre!

Idag är Friskis&Svettis Sveriges största idrottsförening med mer än en halv miljon medlemmar. I Stockholm är vi nästan 90 000. Men vi nöjer oss inte med det. Som den utmanare vi är tar vi nu nästa steg för att få hela Stockholm att må bättre.

– Friskisindex är ett nytt sätt att mäta välmående, grundat i vår övertygelse om att människan behöver rörelse, glädje och gemenskap för att må bra. Vi vill ta vårt ansvar som folkets träningsaktör, en folkrörelse för rörelse, säger Andreas Strömberg, ordförande för Friskis&Svettis Stockholm, och fortsätter: 

– Friskisindex visar att nästan 30 procent av stockholmarna rör sig ohälsosamt lite idag, och att allt fler tampas med ensamhet och psykisk ohälsa. Det är något som vi vill ändra på genom riktade åtgärder för de målgrupper som mår sämst. Exempel är senior- och softträning, fler utepass dessutom på nya platser samt digitala rörelsepauser för stillasittande distansarbetare, Andreas Strömberg, ordförande för Friskis&Svettis Stockholm. 

Spela video

Varför vi tagit fram Friskisindex

Genom att få ett mätvärde hoppas vi kunna se på vilka områden det behövs förbättringar och på vilket sätt vi kan göra skillnad.

Vårt Friskisindex inkluderar tre parametrar av välmående utifrån Friskis&Svettis grundidé: rörelse, glädje och gemenskap. För välmående handlar inte bara om styrka och kondition utan lika mycket om balans och tillhörighet.

Läs mer om Friskisindex

Mätningar och resultat

Den första mätningen gjordes i februari 2020, den andra i februari 2021 och den tredje i februari 2022. Resultaten visar hur stockholmarna mår indelat i åldersgrupper, regioner och socioekonomisk demografi. Här kan du ta del av de fullständiga rapporterna för respektive år samt undersökningsföretaget Novus analys av datan.

Till resultaten

2 av 3 stockholmare har förändrat sina träningsvanor

Hur mår du?

Ikon för Friskisindex

Testa ditt eget Friskisindex

Här kan du själv göra Friskisindextestet och kolla hur bra du mår utifrån rörelse, glädje och gemenskap. Du kan jämföra ditt resultat med våra resultat i ditt område eller andra i samma ålder eller livssituation.

Gör testet

Rörelse, glädje och gemenskap i forskningen

Friskisindex är framtaget av beteendevetare och statistiker och baserat på rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Rörelse, glädje och gemenskap är kopplat till välmåendet baserat på vetenskaplig grund. Möt några experter inom respektive område och varför det här är viktigt för välmåendet.

Varför de tre områdena är viktiga för välmåendet

Profilbilder på de fyra experterna för Friskisindex