– Jag försökte alltid hitta sätt att skippa gympan, vid en orienteringsdag gömde jag en cykel i skogen för att enklare orka hitta alla kontroller och inte behöva komma sist, berättar Thérèse Fleetwood.

Till sist tyckte hennes mamma tyckte att blivit för stillasittande och lyckades lirka med henne på basjympa på Friskis.

– Där märkte jag att jag bara kunde härma och hänga på. Plötsligt kände jag mig inte sämst. Det blev en vändpunkt.

Ett frö var sått

Och det märktes, inifrån och ut. En dag sa en ledare till henne: ”Vilken utstrålning du har – kan inte du bli ledare?”.

Hon trodde inte sina öron: ”Va! Jag är ju sämst på att träna, jag hatar ju träning”. Delvis handlade nog reaktionen om hennes självbild: Att hon inte trodde att hon kunde passa in som ledare på grund av sin kurviga kropp.

Men ett frö var sått.

– Och så en dag hamnade jag på ett baspass med en ledare som jag tyckte var den coolaste jag hade sett. Och som hade en kropp lik min, som jag kunde identifiera mig med, berättar Thérèse Fleetwood.

Snart bestämde hon sig för att söka till ledarutbildningen. 2008 blev hon så Friskisledare.

Väntande stammisar

Spola tio år fram i tiden. Thérèse representerar Friskis i en monter på Allt för hälsan på Älvsjömässan. Plötsligt stöter hon ihop med en av sina gamla idrottslärare som utbrister: ”Va, är det du Thérèse. Du är en av de sista av alla mina elever som jag trodde skulle bli träningsinstruktör. Vad kul att se dig här!”

– Då kände jag att kan Friskis få mig att gå från rörelsehatande tonåring till att bli jympaledare, då kan vi åstadkomma mycket!

Hon understryker att Friskis&Svettis gjort en stor skillnad vad gäller hennes syn på sin kropp och på mat.

– Jag vet helt ärligt inte hur jag skulle må utan Friskis. Friskis har varit ett ankare. Och jag vet att Jympastammisarna står där och väntar på mig. Och de är helt fantastiska och säger saker som: ”Att få träna med dig är min höjdpunkt på veckan."

Den känslan är ömsesidig. Hennes egna erfarenheter av kroppshat, leder till att hon i rollen som Friskisledare månar hon att alla ska känna sig välkomna precis som de är.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att vi på Friskis erbjuder ett skyddat rum där alla är välkomna - oavsett hur en ser ut, känner sig eller mår den dagen, att vara där är gott nog. Alla kroppar är välkomna och har en plats, såväl på jympagolvet som i omklädningsrummet. Det tror jag är en viktig motvikt till alla modellkroppar som vi pumpas med i sociala medier och reklam. Det blir avväpnande - och det är viktigt.

Manifestation för #nollkroppshets

Thérèse Fleetwood var en av de Friskisledare som körde pass i samband med Friskis #nollkroppshetsmanifestation på Sergels Torg den 1 oktober 2022. 

Namn: Thérèse Fleetwood
Ålder: 34 år
Bor: Sundbyberg
Jobbar som: Trygghetssamordnare på fastighetsföretag
Gör på Friskis: Leder Jympa, Spin och Skivstång