Att träna smart handlar om att behålla alla våra grundläggande rörelsefunktioner hela livet. Vi vill alltid kunna resa oss upp, dra, pressa och vrida. Dessutom med en viss explosivitet.
– Vi kanske vill kunna åka till alperna, spela golf och bygga om huset även när vi är gamla. Äldre i dag har mycket höga förväntningar på sin fysiska kapacitet jämfört med tidigare generationer. Det är inspirerande för oss, säger Tina Uppfeldt, träningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks.

Testa gärna Friskis mest funktionella pass. Jympa, Core, Flex och Cirkelfys är bra pass för dig som vill träna extra mycket på grundläggande rörelsefunktioner.

Känn in din kropp och variera

Smart träning är också mer inkännande träning. Lyssna på kroppen och var uppmärksam på själva upplevelsen av träningen.
– Känn inåt och sök harmoni. Kanske är det yoga men harmonin kan du också hitta i din löpning eller om du kör tunga lyft. Allt du gör ska kännas bra och utvecklande, säger Tina.

Om du vet att det tar emot någonstans, värm upp lite extra och jobba extra med rörligheten både före och efter passet. Var uppmärksam på kroppens signaler, ta tag i det du verkar behöva ta tag i. För det går att ignorera kroppens signaler. Du kan göra misstaget att träna när du borde vila.

Variationen är också en viktig del av smart träning.
– Du som tränar tufft behöver bryta av med motsatsen, lite softare träning. Och du som mest kör lite lugnare pass, kom igen, vakna och ge järnet, säger Tina.

Skapa förutsättningar

Friskis idé om träning är att den ska hjälpa människor att hitta förutsättningar för att leva på det sätt vi vill leva. Och förutsättningar för uppbyggnad av din kropp finns hela livet.
– Kroppen ska användas men också hålla hela livet, säger Tina.

Om du är en person som vill mycket i livet måste du också ta i mer i din träning. Men på ett klokt sätt.
– Du behöver ge kroppen en stark signal att du tänker använda den. Du behöver spänna dina muskler ordentligt för att sätta igång goda, uppbyggande processer. Högintensiv träning ger sådana signaler till din kropp men sedan behöver den återhämta sig.

Att återhämta sig betyder ofta vila. Men du kan också mellan varven köra aktiv återhämtning med träning märkt soft. Soft är perfekt för återhämtning. Ostressat tempo men samtidigt rejäl träning.

Sammanfattningen

Träna funktionellt för att behålla kroppens funktioner. Hitta harmoni. Lyssna på kroppens signaler och anpassa dig därefter. Variera dig. Glöm inte återhämtningen. Det är du som skapar dina förutsättningar för det liv du vill leva.