– Som förälder vill vi ha tid till vår egen träning och samtidigt försöka inspirera våra barn att röra sig. Och mellan varven ska vi hinna ses också, ett pussel som inte alltid går att lägga. Därför skapade vi Familjefys! Ett pass där barn och föräldrar tränar tillsammans på ett både kul och funktionellt sätt, säger Nina Forsberg, träningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks.


Träningen i Familjefys är upplagd i cirkelform med övningar som blir en utmaning för både barn och vuxna. Det är varierat och omväxlande för att hålla fokus här och nu.

– Behovet av att inspirera barn till rörelse är stort, självklart ska vi göra det på ett lekfullt sätt fritt från prestationskrav, säger Nina.


Skottkärra och plankduell

Familjefys inleds med en samling och genomgång av övningar. Efter en förberedande uppvärmning blir det två varv i cirkeln. Övningarna i stationerna kan träna grundrörelser (som drag, press, böj), grovmotorik (som åla, krypa, hoppa), koordination, balans, styrka och spänst. Vissa övningar kör barn och vuxna tillsammans, till exempel kan köra skottkärra och en plankduell vara inslag i passet.
– Precis som när barn leker växlar passet mellan fullt ös och vila. Styrketräning är en naturlig del av barns rörelse och på Familjefys förstärker vi vissa delar för att bland annat stärka barnens hållning, säger Nina.