Cardio mix är ett pass för dig som vill träna kondition tillsammans med andra i en mindre grupp. Tränaren guidar och peppar dig att orka hela passet igenom.
– I Cardio mix använder vi gymmets olika cardiomaskiner för att skapa ett utvecklande konditionspass med mycket teamkänsla, berättar Tina Uppfeldt, träningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks.

Ett Cardio Mix-pass ser olika ut beroende på vilka maskiner som finns i gymmet och vilka som är lediga. Men också beroende på hur många som kommer på passet.
– Ledaren har ett 30-tal upplägg att välja mellan. De kombineras så att de passar både vardagsmotionären och den som fokuserar på ett långlopp och kör vinterns uppbyggnadsträning på gymmet, förklarar Tina.

Guidning genom Borgskalan

De som går på ett Cardio Mix-pass kommer att få stifta bekantskap med Borgskalan. Det är en skattningsskala för ansträngning som psykologen Gunnar Borg skapade på 1960-talet. Genom att använda ord som ”ganska lätt”, ”något ansträngande”, ”ansträngande” eller ”mycket ansträngande” styr ledaren gruppen genom passet. Det låter kanske seriöst. Och det är det också. Men varje pass avslutas med ett leende och ett lekfullt race, till exempel vem kan staka sig längst sträcka på 3 minuter?

– Många går in i en egen bubbla på löpbandet eller vid stakmaskinen. De som trivs i bubblan får givetvis stanna där men för de som vill kan vi nu erbjuda ett pass där man får hjälp att utveckla sin konditionsträning och att utmana sig själv, säger Tina.