1970-talet

Friskis träningsfilosofi spirar

Friskis&Svettis startar med Johan Holmsäter i spetsen och därmed gör jympa med j entré i träningsvärlden. Med träningsfilosofin att det är roligt att röra sig tar Friskis undan för undan 70-tals-Sverige med storm – ledord som ”glädje” och ”spontanitet” känns nytt och fräscht.

Träning som tidigare ofta varit kopplad till tävling och prestation utmanas av Friskis tanke om glädje, njutning och avspänning. Du ska kunna träna hela livet.

1980-talet

Jympan får konkurrens

Friskis&Svettis spränger sig fram genom 80-talet med ett ökat antal föreningar, medlemmar och pass. Med jympans filosofi och uppbyggnad som bas tillkommer massor av passvarianter: nackjympa, kom-i-gång-jympa, trasseljympa, vänta-barnjympa, familjejympa, styrkejympa, stretchjympa … 

Vill man umgås utanför träningsgolvet går det bra att hänga med på en rad friluftsaktiviteter, som skidor, segling och windsurfing.

 ”Rolig motion får inte vara ett privilegium för den unga, friska, utan måste också finnas för den som är överviktig, otränad och fyllt 50”, slår Friskis grundare Johan Holmsäter fast.

1990-talet

Gym gör succé liksom ”jympa på cykel”

Under 1990-talets början vinner gymmen mark. Hos Friskis är tanken att styrketräningen i maskiner och med vikter ska vara ett komplement till jympan, där kan man träna de muskler man inte så lätt kommer åt på träningsgolvet.

I slutet av 1990-talet är Friskis&Svettis Malmö först ut med att erbjuda sina medlemmar spinning. De första spinningpassen är lite som ”jympa på cykel”, till exempel ingår armhävningar mot spinningcykeln. Spinningen tar Friskis medlemmar med storm.

2000-talet

Asien influerar och jympan går sin egen väg.

Under decenniets första år lockas svenskarna av Asien och vi äter sushi som aldrig förr. Samtidigt får Friskis träningsutbud en ny familj av pass med förnamnet Ki (japanska för kraft). Först ut är Ki jympa, ett pass inspirerat av asiatiska träningsformer.

När Friskis går in i 2000-talet finns det runt 40 varianter av jympa. Nu kommer Skivstång, Core, Step och Cirkelfys. Och så valsar danspasset in på Friskis träningsgolv. Tanken att allt ska utgå från jympan ersätts med idén att varje träningsform ska få bli sitt allra bästa egna jag med säregna drag och kvaliteter.

Fusion och funktionell träning är heta ord i träningsvärlden: Att smälta samman olika träningsformer eller träningskvaliteter i ett och samma pass och träna på det du behöver för att orka med fysiska utmaningar i övriga livet. Under decenniets sista år konstateras i en artikel i Friskispressen att ”det var ju inget nytt, det har Friskis&Svettis gjort sedan 1978”.

"Jympan är efter 40 år fortfarande ohotad på gruppträningstoppen."

2010-talet

Träningen är personlig, mjuk – och tillfällig

Nu släpper Friskis in den personliga träningen på sina träningsställen. I gymmet är crossfit en tung trend. Pass som HIT och Cirkelgym tillkommer i utbudet. För att komplettera den tuffa träningstrenden lanserar Friskis lugnare och återhämtande pass under etiketten soft, exempelvis Jympa soft och Dans soft. ”I en hård värld behövs mjuk träning” konstaterar träningsutvecklaren Tina Uppfeldt.

För att möta de allt snabbare uppkomna träningstrenderna lanseras Limited edition-pass, pass på tillfälligt besök i träningsutbudet. Exempel är Dans broadway, Sports athletics och Skivstång maxa. Styrketräningen i Friskis gym fortsätter att växa och är, sett till besöksfrekvens, större än gruppträningen.

Friskis erbjuder idag ett 80-tal olika träningspass och senast in i utbudet är bland annat Step explode och Rodd. Men Jympa, originalet, är efter 40 år fortfarande ohotad på gruppträningstoppen. 

 

Källa: Originalartikeln är skapad av Friskispressen.