Samtidigt på andra håll

Ungefär samtidigt går två Jympapass igång på soliga gräsplättar med F&S Jönköping och i Torslanda med F&S Göteborg. Musik ljuder från medicinbollpasset Power hour på parkeringen vid F&S Kalmar, och nära F&S Borlänge rullar deltagarna ut mattor för Coreflex.

Glad tjej gör armhävning i gröngräset.

Fler träningsmöjligheter

I Norrköping står Anna Östh redo för att ta emot nya och befintliga medlemmar till träningspass både inne och ute, allt ifrån den klassiska Jympan till nya Modus soft och Familjefys. F&S Norrköping är en av Friskis&Svettis 160 föreningar och har skapat säkrare träningsmöjligheter under coronavåren.

Anna Östh, träningsansvarig F&S Norrköping
När allt drog igång behövde vi agera snabbt och få till mer träning utomhus. Anna Östh

träningsansvarig F&S Norrköping

Nya lösningar snabbt

Anna berättar hur till och med asfalt och betongsuggor kommer till liv med träning utanför anläggningarna varje vecka.
– När allt drog igång behövde vi agera snabbt och få till mer träning utomhus. Vi gjorde det enkelt och smidigt, inhandlade musikanläggningar och skapade nya träningsytor ute. Vi började i liten skala och byggde ut med fler och fler pass, säger Anna Östh, som är en av de träningsansvariga i F&S Norrköping.

”Inga problem” svarade många av de ideella ledarna och tränarna, som Anna kallar ”tappra själar” i en oviss tid. 

Flera personer kommer springande nerför en gräsbacke med blå himmel i bakgrunden.

Anpassad träning gav dagens ros

Föreningen ställde om schema, deltagarantal, in- och utpassering och rutiner för att kunna fortsätta möta människors behov av rörelse och gemenskap.

– Vi har fått så mycket uppskattning för den anpassade träningen av medlemmarna och dagens ros i tidningen. De är så glada över att kunna fortsätta träna och många väljer våra utepass nu. Målet är att vi ska kunna ha ännu fler utepass framöver, säger Anna.

Stora möjligheter

Från norr till söder finns det träning för den som vill träna tillsammans med Friskis&Svettis på klokt avstånd. De som har längtat ut, stammisen hittar kanske sitt favoritpass utomhus eller nykomlingen möter Friskis för första gången vid den årliga och anpassade parkträningen. De nya Utefyspassen finns också i olika varianter för den som är sugen på ännu mer träning utomhus. Med frisk luft och rätt avstånd är mycket träning möjlig.

– Även om vi är olika föreningar så är vi är tillsammans i det stora, vi behöver inte uppfinna hjulet lokalt. Vi följer de officiella rekommendationerna och det är tryggt att tillhöra en så här fantastisk riksorganisation med en tydlig vi-känsla när det blåser, säger Anna Östh.

Inspireras av Friskis uteträning

Spela video

Ladda för uteträning? Upptäck nyheten Utefys: