Vilken träningsform vill du leda?

Friskis erbjuder en stor variation på gruppträning och varje träningsform kräver sitt unika ledarskap. Vi söker ledare i olika ålder och bakgrund, som kan ge allt från högintensiv träning till våra lättare soft-pass. Gemensamt för våra ledare är förmågan att kunna sprida träningsglädje. Du bör också vara van vid träning och ha testat den träningsform som du söker för innan uttagning

Spinning

I Spinning är det fokus på konditionsträning. Här handlar det om upplevelsen i kroppen: hjärtat, flåset och allt annat som hör till. Vi jobbar med intensiva intervaller och jämnare distanspass. Som ledare får du peppa och guida deltagarna att hitta rätt ansträngning. På Friskis spinning trampar vi i takt, så du bör ha god känsla för musik och takt. Du behöver inte ha erfarenhet från cykling.

Läs mer om Spinning på Friskis

Dans

I Friskis träningsform Dans ingår, förutom våra danspass, även Step. Efter din utbildning blir behörig att leda både färdiga konceptpass eller pass som du skapar själv från grunden. Ledarskapet är personligt, lekfullt, guidande och ställer krav på din pedagogik. Du behöver ha god känsla för musik, takt och koordination men det viktigaste av allt är din förmåga att sprida dansglädje. 

Läs mer om dans på Friskis

Styrka och teknik

Området styrka och teknik är väldigt brett. Det innehåller en mängd olika pass och träningsformer. Gemensamt för alla passen är att styrketräningskänslan är påtaglig, men andra träningskvaliteter finns också med i olika utsträckning i passen. Exempel på pass är Skivstång, Cirkelfys och Power hour. Ledarskapet är personligt, instruktivt och guidande. Du behöver ha god träningsvana och kunna utföra våra grundövningar med bra teknik. 

De flesta passen körs fritt från musikens takt, med undantag på Skivstång som kräver att du som ledare har mycket bra taktkänsla för att musik och rörelse ska gifta sig.

I Cirkelfys är du inte med och tränar med gruppen utan här är det guidande ledarskapet i fokus. Du som ledare är både guidande, beskrivande och peppande. Du ger feedback, guidning och pepp till individen, den lilla gruppen vid respektive övning och till hela gruppen.

Läs mer om våra pass i området Styrka och teknik. 

Stabilitet och rörlighet

Under denna rubrik hittar vi passen Coreflex och Flex. Passen utgår från den funktionella träningsidén med fokus på bålstyrka och rörlighet. Vi tränar grundrörelser och jobbar i alla tre rörelseplanen. Passen handlar mycket om att utveckla och underhålla funktioner för att fixa vardagen och som komplement till annan träning. Ledarskapet är personlig, instruktivt och guidande. Som ledare behöver du även ha en känsla för musik. 

Läs mer om våra pass i området Stabilitet och Rörlighet

Jympa

Jympa är Friskis&Svettis egna stabila original sen 1978 där musik, rörelse och ledarskapet har sitt egna unika sätt. Musikens dynamik, ledarens härma och häng på ledarskap och allrounda träningsupplägg med flås, styrka och rörlighet är jympans kärna. Som ledare behöver du ha god känsla för musik, takt och koordination. 

Läs mer om Jympa på Friskis

Träna ute/Löpning

Våra utomhuspass fick ett rejält uppsving 2020 till följd av pandemin. Att träna utomhus ger en extra dimension med de upplevelser som utemiljön skapar förutsättningar till. Utomhus har du som ledare fina möjligheter att erbjuda varierad träning inom styrka, promenad och löpning.  Ledarskapet är personligt, instruktivt och guidande. 

Läs mer om utomhusträning på Friskis

Yoga

Friskis&Svettis Yoga kommer ur Hathayogans långa tradition. Den har tagits fram och utvecklats i harmoni med vår idé och är inte kopplad till någon specifik inriktning, religion eller dogm. Att leda och guida andra i yoga är ett ledarskap med egna utmaningar. Du ska skapa närvaro, trygghet, lugn, men också energi, lust och glädje för att förmedla yogans idé och budskap. 

Läs mer om Yoga på Friskis

Familj

På familjeträningen samlas våra yngsta deltagare tillsammans med en vuxen, och som ledare får du chans att inspirera till rörelseglädje. På familjejympan (2-6 år) lägger vi fokus på motorik och lekfulla rörelser med musik som barnen känner igen. På familjefysen (6-12år) lyfter vi in funktionella och allsidiga övningar; utmanande för både barn och vuxen.  Att leda Familjeträning innebär en härlig utmaning i att nå fram till en bred barngrupp och även hitta övningar som ger de vuxna en bra träningsutmaning. Flexibilitet och improvisationsförmåga är viktigt eftersom gruppen kan variera både i åldersspann och storlek från gång till gång

Läs mer om vår Familjeträning på Friskis

Välkommen på uttagning

För dig som vill inspirera andra i träning

Om uttagningen

När du har anmält dig till uttagningen laddar du ner den instruktion som gäller för den träningsform du söker för HÄR. Inför uttagningen får du två låtar av Friskis som du förbereder hemma och leder för andra som också söker till ledare samt för våra rekryterare. Du deltar också i moment som ger en bild av dina ledaregenskaper, din taktkänsla (om så krävs för din träningsform), din fysiska kapacitet och din person.

Datum

Nässjö 8/2

Behov: Alla träningsformer och tränare 

Jönköping 18/1

Behov: Söker ledare och tränare till våra anläggningar på Torsvik och Skeppsbron (ej spin och IW)

Värnamo 18/1

Behov: Spin, yoga, dans, skivstång, cirkelfys, multifys, coreflex, softledare, dagtidsledare, tränare

Växjö 27/1 och 8/2

Behov: Power hour, tränare (plaza), cirkelfys, dagtidsledare 

Anmälan

Anmäl dig till uttagningen här

På anmälningssidan finns det också instruktioner för vad och hur du ska förbereda dig. Läs igenom noga – och förbered dig väl!

Utbildning

Blir du uttagen till ledare väntar Sveriges bästa träningsutbildningar, också dessa i två steg. Steg ett, som är på fyra dagar, går du tillsammans med andra blivande ledare och tränare från hela Sverige. Fokus ligger på Friskis idé, verksamhet och ledarskap och på anatomi, fysiologi och träningslära. Du får kunskap om och förståelse för kroppens uppbyggnad och funktion och vad som händer när vi tränar.

Steg 2 är din träningsformsutbildning. Den inriktar sig på den träningsform du kommer att leda, t ex Jympa, Spinning, Yoga eller Cirkelfys. Utbildningen består av tre till fem dagar med teoretisk och praktisk träning i musik, övningar och ledarskap. Du lär dig att sätta ihop och leda ett pass och arbetar med ditt ledarskap, din plastik och dina uttryck. Din utbildning avslutas på hemmaplan med att du licensieras.

Friskis står för alla utbildningskostnader och därför förväntar vi oss av dig som blivande ledare att du leder hos oss i minst ett år. Eller mer, så klart. Vi lovar dig ett år av lustfyllda erfarenheter, en himla massa skoj och mängder av endorfinkickar.

Läs gärna:Vägen till att bli ledare/tränare - steg för steg

Har du frågor?

Jakob Hanberger
Spinning, Indoor walking, Träna ute, Coreflex, Yoga, Enkel, Träning för barn, Träning för äldre
jakob@jonkoping.friskissvettis.se

Lo Klintefors
Jympa, Dans, Step, Skivstång, Cirkelfys, Modus, HIT och Power hour
lo@jonkoping.friskissvettis.se

fuego ledare
"Som ledare kan du dela så mycket glädje med så många" Anna Volby

Ledare Dans fusion