Tränare i röd tröja välter ett traktordäck framför sig.

Välta däck

Finns det ett traktordäck där du tränar? I så fall finns det massor av övningar du kan göra – ett däck är ett helt gym, med lite fantasi. Att välta däck är en helkroppsövning som innebär att du lyfter däcket från marken genom att framförallt jobba med benen (håll ryggen rak). När du fått upp däcket till höfthöjd tar du hjälp av ditt ena knä för att kunna byta grepp, sedan använder du benen för att ”gå framåt” och knuffa däcket tills det välter. Vill du göra övningen enklare väljer du något som inte är så tungt – ett mindre däck, till exempel.  

Tränare med röd friskiströja gör dips med händerna på räcken i ett utegym.

Dips

Bra överkroppsövning som tar främst på baksidan av överarmen (triceps). Håll dig på raka armar och sänk kontrollerat ner kroppen till du når runt 90 grader i armbågsleden. Tänk på att hålla armbågarna intill kroppen och slappna av i axlarna.

Vill du göra övningen lättare kan du göra den mot en bänk eller en stol. Ett annat tips är att sätta en låda under dipsställningen och ta hjälp av benen.

Tränare i röd friskiströja ligger med ryggen på konstgräs och benen sträckta ovanför marken.  Armarna är sträckta ovanför huvudet med ett bildäck i händerna.

Fällkniven

Ligg platt på rygg med armarna ovanför huvudet. Låt sedan, med raka armar och raka ben, dina händer möta benen. Har du en vikt i händerna blir övningen tuffare. Anpassa övningen genom att till exempel böja i knälederna eller låta armarna vila vid sidan av kroppen och bara jobba med benen.

Tränare i röd friskiströja gör ett utfallssteg med armarna sträckta ovanför huvudet och ett bildäck i händerna.

Utfallssteg

Spänn bålen och ”stå som på en räls”, så du har bra balans. Gå bakåt eller framåt, det som känns bäst för dig. Vikten över huvudet kan bytas mot något lättare, till exempel ett träskaft.