Friskis utgår från Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens beslut gällande Corona-viruset (Covid-19) och tar frågan på stort allvar.
02 november 2020
.
Friskis&Svettis förhållningssätt har hela tiden varit att ta ansvar i den speciella situation som råder, att följa myndigheternas rekommendationer och beslut och att tillgängliggöra träning genom olika alternativ inne, ute och digitalt.
– Nu är det viktigt att vi alla fortsätter hjälpas åt att minska smittspridningen läget är allvarligt. Friskis föreningar jobbar stenhårt för att anpassa verksamheten och möjliggöra anpassad träning, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis.
Här hittar du Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Regionala rekommendationer
Folkhälsomyndigheten kan nu, efter samråd med smittskyddsläkaren, besluta om ett eller flera allmänna råd för en region eller en del av en region. Flera regioner har särskilda rekommendationer idag och det är inte osannolikt att det kommer att ske på flera platser.
– De regionala rekommendationerna innebär att vi gör ytterligare skärpningar i de anpassningar som vi redan har gjort. Föreningarna ser över hela träningsutbudet, logistiken på hela anläggningen och flödena vid in- och utpassering. Lokalerna anpassas för att dusch och ombyte sker hemma, säger Susanne Jidesten.
Träna utomhus och digitalt
– Friskis håller fortsatt öppet i de regioner och kommuner där det är möjligt. Vi vet hur viktigt det är med rörelse för hur vi människor mår både psykiskt och fysiskt. Om du inte kan eller vill komma till oss just nu fortsätt att träna utomhus eller hemma. Vi fyller successivt på med nya pass i Friskis onlineträning och har lanserat Timeout, korta rörelsepauser perfekta för att bryta stillasittandet, säger Susanne Jidesten.
Friskis föreningar har också utökat sin uteverksamhet som ett sätt att minska smittorisken, till exempel med träningsnyheten Utefys.
Generella råd från Folkhälsomyndigeten till dig som tränar:
Du som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter. Stanna hemma tills du är helt frisk och ytterligare två dagar. Då smittar du ingen annan.
Om du insjuknar under en idrottsaktivitet ska du gå hem direkt.
Håll ett avstånd till andra människor på idrottsplatser, i badhus, på gym och i andra träningslokaler.
Om möjligt, byt om hemma före och efter aktiviteter.
Torka av utrustning som används av flera efter användning. Exempelvis gymutrustning. Torka av med desinfektionsmedel eller vanligt rengöringsmedel.
Tvätta händerna noga med tvål och vatten. Handsprit är ett alternativ om du inte har tillgång till vatten. Se till att handspriten innehåller minst 60 % alkohol.
Dela inte vattenflaskor eller liknande som kan överföra saliv.
– Coronaviruset berör alla medlemmar och Friskis anpassar verksamheten därefter. Vi behöver alla ta ansvar i den här situationen, jag kan inte nog betona vikten av att inte gå och träna tillsammans med andra när man känner minsta symptom. Det är lika viktigt för den egna hälsan, som för omgivningens hälsa, säger Susanne Jidesten.
Uppdaterad information om Coronaviruset på flera språk hittar du på krisinformation.se.
Friskis har 109 föreningar
Varje lokal Friskis-förening fattar egna beslut anpassade efter storlek på förening och geografisk placering. Konkret kan det betyda att verksamheten i enskilda föreningar kan minska eller stängas lokalt vissa dagar eller tider.
– Vi är en medlemsorganisation och vi hoppas att medlemmarna har tålamod och vill stanna hos oss även nu när tiderna är turbulenta, säger Susanne Jidesten.
Friskis i Europa
Friskis&Svettis har även verksamhet i Norge och på nio platser i övriga Europa. Dessa föreningar anpassar verksamheten till gällande rekommendationer och påbud i respektive land.
Redo att agera snabbt
Friskis har fortsatt hög beredskap för att snabbt kunna anpassa verksamheten till nya direktiv från Folkhälsomyndigheten och regeringen.
Via vår app går det numera att se maxantalet på passen, antal bokningsbara platser och antal drop-in.
Anpassningar har genomförts i passuppläggen i syfte att hålla avstånd och på pass med utrustning så delas inga redskap med varandra.
Anläggningen är generöst utrustad med anslag där vi påminner om att hålla avstånd, tvättråd samt papper och desinfektion till både händer och redskap.
Vår förhoppning är att du som motionär ska känna dig trygg och att dessa anpassningar ska få dig att vilja besöka oss. Fortsatt gäller att du vid besök och träning ska vara symtomfri, hålla rekommenderat avstånd samt att dina händer tvättas ofta.