• Teknikfest
  • Träningskvitto
  • Mätbart

Testa watt-träning på våra nya spincyklar!

Våra nya spincyklar är inte bara supersköna spincyklar för alla våra pass. De är dessutom utrustade med en watt-mätare, som mäter den direkta effekt du producerar på cykeln – och om du vill – även din utveckling över tid.

Under 2022 kommer vi att ha ett antal spin watt-pass på schemat där vi adderar watt-mätning till våra vanliga spinpass. 

What – watt? 

Vad är watt egentligen? Det är ett mått på den faktiska effekt som behövs för att driva något, oavsett om det är en bil eller en cykel. Ju högre watt, desto starkare är du. 

Med hjälp av watt-mätaren mäter du hur mycket du tar i på spincykeln. Istället för att mäta hur mycket ditt hjärta jobbar, mäter du hur mycket energi du producerar när du trampar, alltså effekten av din träning.

För att ge dig förutsättningarna att utgå från rätt watt-nivå kommer vi erbjuda FTP-test. Läs mer om det nedan. 

Tycker du att det låter det krångligt? 

Det är det inte. Våra ledare guidar dig igenom hela passet. Precis som på alla andra pass går vi på känslan av ansträngning, och watt-mätningen blir ett kompletterande verktyg för att snabbt hitta rätt, mäta och utmana för den som vill. 

Vill du slippa mätaren och köra helt på egen hand istället, går det självklart också bra.

Testa på egen hand!

Är du sugen på att på egen hand testa watt-mätning och få inspiration till hur det funkar? Ladda ner appen ICG till din mobil från App Store eller Google Play, och lägg upp ett konto. 

ICG-appen är kopplad till våra cyklar och du kan synka din träning från cykeln. Du kan även följa din träning över tid och spara alla dina värden. 

Appen behövs dock inte för att träna med watt på våra cyklar. Utan app kan du välja att använda displayen på cykeln istället. Den startar så fort du trampar igång. Prova Quick Start för att direkt se tempo, kadens, watt, tid, motstånd etc. Du kan också välja något av de förinställda träningsprogrammen på displayen. 

Få maximalt ut av din spinningträning. Gör ett FTP-test!

I watt-träningen pratar vi om FTP. Det står för Functional Threshold Power, vilket i översättning betyder tröskeleffekt. FTP innebär enkelt uttryckt den watt som du orkar hålla under en timme. 

Genom att använda FTP kan du lära dig känna dina egna styrkor och svagheter och förbättra dem. Du kan sätta dina egna effektzoner och du kan lättare hålla koll på din träningsintensitet. 

För att få ett ungefärligt FTP-värde framräknat kan du knappa in ålder, kön, vikt och träningsnivå på cykelns display. 

Testa din FTP med oss

Om du vill vara mer exakt, kan du göra ett FTP-test tillsammans med oss. Vi kommer att regelbundet att erbjuda tester, kolla schemat för exakta tider.

Under testet använder vi oss av spincyklarnas watt-mätare för att mäta effekten. 

Vi inleder på en relativt låg watt-nivå, spinner i fyra minuter, och ökar sedan med 25 watt var 4:e minut. Du kör så länge du orkar hålla den högre watt-nivån och när du inte gör det längre räknar cykeln ut din FTP-värde. 

Det är tufft med kul! Vi peppar och guidar dig tydligt genom hela testet! Kom utvilad och fyll på med mat och vätska innan passet.