Så här går det till att bli ledare/tränare 

Vägen till att bli en licensierad Friskishjälte - steg för steg.


1. Du har tid och lust 

Att vara ledare eller funktionär i Friskis&Svettis är ett inspirerande och utvecklande uppdrag. Men det tar också tid att utbilda sig och lära sig hantverket, och därefter leda pass eller sköta värdskapet.  Första frågan blir därför: Har du tid, lust och energi?


2. Anmäl ditt intresse

Kontakta vår värdansvariga Marita Hessedahl på 0702641355 eller vår utbildningsansvariga Linda Olsson på linda.olsson@utb.dalsed.se alt 0709584453


3. Uttagning: Intervju och praktiskt prov/ gå bredvid värd

Beroende på vilken roll du söker kan det bli aktuellt med intervju och/eller praktiskt prov.

Är det som värd du vill bli funktionär får du först gå bredvid en erfaren värd för att lära dig rutiner.

Är det passledare du vill bli kommer utbildningsasnarig ha ett samtal med dig som handlar om dig och dina drivkrafter. Varför vill du engagera dig?

Vill du till exempel bli jympaledare tittar våra rekryterare på hur du använder kroppen, att du kan hålla takten och inte minst att du orkar ett helt pass.

4. Utbildning gånger två

Om du får beskedet att du är uttagen är det dags för utbildning! Alla går utbildningen ”Ettan” som ger grundläggande kunskaper om fysiologi och träningslära. Därefter är det dags för träningsformsutbildningen, där du fördjupar dig i just din träning. Läs mer.


5. Fadderhjälp på vägen

Nu är det dags att börja sätta ihop ditt första pass eller din första instruktion. Du får en erfaren ledare/tränare som fadder, som är ditt bollplank när du behöver.


6. Licensiering: Slutprovet

Nu är det dags för licensiering; slutprovet innan du kan ut och inspirera på egen hand. Leder du gruppträning får du leda ditt nytillverkade pass, med en av Friskis&Svettis behöriga licensierare på plats. Hen kollar att du har förstått passupplägget och att leder på ett medryckande och pedagogiskt sätt. Ska du instruera i gymmet följer licensieraren istället med dig under en instruktion.

Klarar du inte licencieringen får du en chans till inom ett par veckor. Då bör det sitta!


7. Inspirera!

Hurra! Nu är du licensierad Friskishjälte. Ut och inspirera folk till ett rörligare, roligare liv!


8. Utvecklas

Du slutar aldrig att växa och utvecklas som ledare/tränare. Det är en del av det roliga. För att du som ledare/tränare ska fortsätta hålla hög kvalitet och utvecklas vidare får du som ledare regelbundna uppföljningar av föreningen. Då är en uppföljare är med på ditt pass/instruktion och ger feedback som hjälper dig att hela tiden utveckla dina förmågor. Ni har ett motiverande samtal om dina drivkrafter och hur du kan utvecklas i din roll.


Genom föreningen får du också regelbunden inspiration till nya pass med övningar, kunskap och ledarskap.