Friskis&Svettis Uddevalla historia

Föreningens historia


Friskis & Svettis Uddevalla startade 1987 på initiativ av några som hade kännedom om Friskis & Svettis. Här är en berättelse om starten.

När Björn Löfving flyttade till Uddevalla från Göteborg 1987, för att börja arbeta på Volvo Uddevallaverken, tyckte han inte att det var en speciellt rolig stad han kom till. Det kändes som om allt stängde kl. 18.00 och därefter fanns det ingenting att göra. Han efterlyste Friskis & Svettis, men någon sådan verksamhet fanns inte. Han bestämde sig då för att, tillsammans med personalchefen på Volvo Kristina Kvarnevi, ringa Riksrådet i Malmö för att undersöka möjligheten att starta en förening.

Ungefär samtidigt hade två sjukgymnaster från Uddevalla, Elisabeth Enhörning och Lena Fondelius, också tänt på idén med Friskis & Svettis. Så när Björn ringde Riksrådet fick han till svar att det redan hade ringt någon från Uddevalla i samma ärende. Björn och Kristina fick kontakt med Elisabeth och Lena och på den vägen är det.

-Vi träffades över en kopp kaffe på Bohusläns Museum, och sedan bildade vi Friskis och Svettis i Uddevalla. Jag själv gick ledarutbildningen i Göteborg och började ha ett pass i Agnebergshallen, berättar Björn På det första passet var det inte fler än fem - sex personer. Man annonser­ade ingenstans om verksamheten, utan litade på att folk pratade med varandra och att fler och fler på så sätt fick nys om möjligheten att jympa.

När sista passet kördes den första terminen hade 100 personer nåtts av budskapet, och fanns på plats på Björns pass.