Så här går det till att bli ledare/tränare

Vägen till att bli en licensierad Friskishjälte - steg för steg.


1. Du har tid och lust 

Att vara ledare eller tränare i Friskis&Svettis är ett inspirerande och utvecklande uppdrag. Men det tar också tid att utbilda sig och lära sig hantverket, och därefter leda pass eller inspirera i gymmet. Första frågan blir därför: Har du tid, lust och energi?

2. Testa

Kom på våra rekryteringsdagar. Testa på att leda! Känn efter om det är något för dig.

Dagen är för alla som har lust att testa på att leda. Vi söker ledarämnen!

Vi lovar dig en rolig dag. Du lovar inget, bara kom och träna tillsammans med oss, känn på det och ha kul.

Om du vill kan du förbereda en låt, för den träningsform du är intresserad av, som du får leda till. Annas väljer vi musiken och du testar på att leda. Du får gärna pröva på att leda flera olika träningsformer.

Rekryteringsdagen börjar med en gemensam uppvärmning för alla. Efter den testar vi gemensamt våra olika träningsformer och du väljer själv vad du vill testa att leda.

3. Uttagning: Intervju

Välkommen till intervju. Intervjun handlar om dig och dina drivkrafter. Varför vill du engagera dig? Det kan också bli aktuellt med ett praktiskt prov, åt beroende på vilken roll du söker. Vill du till exempel bli jympaledare tittar rekryterarna på hur du använder kroppen, att du kan hålla takten och inte minst att du orkar ett helt pass.

4. Utbildning gånger två

Om du får beskedet att du är uttagen är det dags för utbildning! Alla går utbildningen ”Ettan” som ger grundläggande kunskaper om fysiologi och träningslära. Därefter är det dags för träningsformsutbildningen, där du fördjupar dig i just din träning. Läs här.


5. Fadderhjälp på vägen

Nu är det dags att börja sätta ihop ditt första pass eller din första instruktion. Du får en erfaren ledare/tränare som fadder, som är ditt bollplank när du behöver.


6. Licensiering: Slutprovet

Nu är det dags för licensiering; slutprovet innan du kan ut och inspirera på egen hand. Leder du gruppträning får du leda ditt nytillverkade pass, med en av Friskis&Svettis behöriga licensierare på plats. Hen kollar att du har förstått passupplägget och att leder på ett medryckande och pedagogiskt sätt. Ska du instruera i gymmet följer licensieraren istället med dig under en instruktion.

Klarar du inte licencieringen får du en chans till inom ett par veckor. Då bör det sitta!


7. Inspirera!

Hurra! Nu är du licensierad Friskishjälte. Ut och inspirera folk till ett rörligare, roligare liv!


8. Utvecklas

Du slutar aldrig att växa och utvecklas som ledare/tränare. Det är en del av det roliga. För att du som ledare/tränare ska fortsätta hålla hög kvalitet och utvecklas vidare får du som ledare regelbundna uppföljningar av föreningen. Då är en uppföljare är med på ditt pass/instruktion och ger feedback som hjälper dig att hela tiden utveckla dina förmågor. Ni har ett motiverande samtal om dina drivkrafter och hur du kan utvecklas i din roll.


Genom föreningen får du också regelbunden inspiration till nya pass med övningar, kunskap och ledarskap.