Friskis Norrköping

Historien om Friskis Norrköping

Friskis&Svettis Norrköpings historia stavas Britt. Britt Ölander närmare bestämt. Hon testade friskisjympa under en utbildning i Motala och tänkte att det här måste vi ha i Norrköping. Sagt och gjort. 1984 satte hon och fem andra entutiaster Norrköping på friskiskartan.

För de inblandade var det självklart mycket mer än såhär, det var något speciellt med Friskis. En exklusiv klubb för likasinnade. Precis som idag alltså men med en stor skillnad i medlemsantalet. Efter den där utbildningen i Motala åkte Britt och en kollega till Stockholm och lät sig inspireras av jympan och kanske framförallt blandningen av motionärer. Här samsades barnvagnar och välklädda herrar sida vid sida. På jympagolvet blev de alla likadana i sina träningskläder.

Tidslinjen

Den 11:e februari 1984 höll Friskis&Svettis Norrköping öppet hus i Mässhallarna i Norrköping. Britt var som första ledare diplomerad hösten innan och så att säga startklar. Det såldes medlemskort som användes till att betala den första musikspelaren inköpt på kredit. De första åren höll föreningen till lite överallt i stan: KFUM:s lokaler, Sparbanken, Thapperska huset, Sjöfartsverket, dåvarande Klingsbergsskolan och Skarphagsskolan. Träningen som erbjöds var lätt-, medel- och intensivjympa med fokus på hopp och skutt. Efter första terminen uppkom medlemsantalet till blygsamma 220 personer.

1987 flyttade Friskis&Svettis Norrköping in i sina allra första egna lokaler på Pronova. Här stannade man ända fram till år 2004. Britts man Peter samlade in pengarna som behövdes för flytten.

År 1999 anställdes Norrköpingsföreningens första avlönade verksamhetschef, Rita Nilsson, som en led i en satsning mot fler medlemmar. Rita fick tydliga instruktioner från styrelsen; dubbla medlemsantalet. Det var dags för Friskis att höras och synas runtom i Norrköping. Efter en kraftig expansion i medlemsantal blev Pronovalokalen för liten.

2004 var det dags för flytt ner till Citylokalen där föreningen fortfarande huserar. Friskis expanderade under åren och till slut blev även Citylokalen för liten. Istället för att flytta lades satsningen mot att skaffa en andra lokal.

2012 öppnade Ingelstalokalen som ger föreningen massor med nya möjligheter och ett par tusen nya medlemmar. 

2014 fyller Norrköpingsföreningen 30 år och firar med buller och bång!

2016 växer vi på nytt ur våra lokaler och behovet av fler kvadratmeter är ett faktum. Lösningen denna gång blir att bygga om och ut Citylokalen. Denna gång smällde vi på med en helt ny våning. 

2019. Det låter kanske tjatigt men återigen uppstår ett behov av mer träningsyta för alla Norrköpingsbor som vill röra på sig hos Friskis&Svettis. Denna gång konstateras att befintliga lokaler inte räcker till. Det är dags för lokal nummer tre och den placerar vi intill skogen i Vrinnevi Park. 

 

Idag är föreningen Norrköpings största idrottsförening med tre egna lokaler en himla massa träningsformer, över 300 funktionärer, ett tiotal anställda och betydligt fler än 200 medlemmar. Sådär en cirka 13.000 stycken. Inte illa och resan, den fortsätter.....