Hur används Mini-Röris på förskolan?

– Alla ska kunna var med och vi utgår från hur 3-6-åringar rör sig naturligt när vi kryper, går, balanserar, ålar - vips så kommer rörelseglädjen på köpet! Som förskollärare ser jag hur rörelsepauser inte bara sprider glädje och pepp, utan också hjälper barnen att koncentrera sig och att utveckla sina motoriska och sociala färdigheter. När vi tar fram ett nytt Mini-Röris-program utgår vi alltid från rörelseglädje och energi, något som väcker nyfikenhet och lust till att röra sig.

Hur blir jag en rörelseinspiratör?

Flera Friskis-föreningar runt om i landet erbjuder inspirationsdagar under året för alla som vill börja använda Mini-Röris eller Röris. Inte bara pedagoger är välkomna utan också föräldrar eller andra vuxna som vill inspirera till rörelse.
– Om vi vuxna lyckas hitta en positiv inställning till att röra på kroppen smittar det av sig på barn i vår närhet.
Här kan du läsa mer om inspirationsdagarna och kolla in när vi kör en Mini-Röris Live nära dig.

Hur kan jag inspirera till rörelse hemma?

– Man behöver såklart inte gå en kurs för att kunna inspirera till rörelse! Jag tror att det bästa man kan göra är hitta på saker tillsammans. Om ni till exempel leker eller kör Mini-Röris hemma så kör alla på sin nivå, efter sina förutsättningar. Alla vuxna kanske inte kan göra allt, men då kan du vara med genom att peppa och låta barnet leda. Vissa använder Mini-Röris på barnkalas, ställer ut en högtalare på gräsmattan och kör. Du behöver inte kunna passet för att göra det, och ofta kan barnen rörelserna, så häng på!
 

Hur pratar jag om rörelse med barn?

– Jag använder inte ordet träning, utan pratar alltid om rörelse. I “träning” finns det ett inbyggt motstånd, medan i “rörelse” finns det energi och något härligt. Sen är det viktigt att komma ihåg att barn som rör sig inte är besvärliga, de bara lyssnar på kroppens behov och den känslan behöver vi bejaka. Där kan det vara lätt att omedvetet skambelägga genom att säga ”gå ut och spring av er”, men som lärare försöker jag vända på det till något i stil med ”jag ser att era kroppar behöver röra på sig – nu går vi ut eller kör en bit av en Mini-Röris”.