Spela video

Förslag på upplägg på styrkepassen

Kör styrkeövningarna i kombination med löpningen eller som ett eget pass ett par gång i veckan. Variera upplägget på styrkepassen. Ibland kan du köra varje övning 40 sekunder, två varv och nästa gång alla övningar 8 repetitioner så många gånger du hinner på 6 minuter. Bara fantasin sätter gränser!

 

Styrkeövningar för löparen - gör så här

Bordet

Börja sittande på rumpan med händerna i golvet. Pressa höften uppåt så att kroppen bildar en bordform. Jobba dynamiskt fram och tillbaka. Stärker baksidan av kroppen och förbättrar rörligheten i höften och axlarna.

Utfall

Ta ett stort kliv och sjunk ner i ett utfall. Kliv tillbaka och börja om. Alternera mellan att kliva framåt, bakåt och åt sidan. Bygger benstyrka och rörlighet i höfterna samt stabilitet i bål, knän och vrister.

Väderkvarnen

Stå i en planka. Vrid upp överkroppen med foten eller knät i golvet. Sträck upp armen mot taket. Stärker sidan av kroppen och ökar stabiliteten i bålen.

Tåhävningar

Stå med stolt hållning och pressa dig upp på tå så högt du kan. Håll ett par sekunder och sänk sedan och upprepa. Om du vill kan du testa att sträcka armarna över huvudet när du går upp på tå. Ökar rörligheten i vristerna, styrkan i vaderna och benen och förbättrar din stabilitet.

Stående ben-åtta

Stå med stolt hållning. Lyft på ena benet och gör stora åttor med knät, låt resten av benet följa med. Förbättrar din balans, rörligheten i höfter och stärker vrister, knän och höfter.

Fler träningstips för löparen