Rödklädda människor som manifesterar

Tre av tio unga känner prestationshets

Sifoundersökningen visar bland annat att tre av tio unga, 29 procent, upplever prestationshets kopplat till träning. 

– Forskningen visar entydigt att träning har en stor betydelse för att minska psykisk ohälsa. Därför är det oerhört allvarligt att så många unga upplever prestationshets. Vi träningsaktörer har ett stort ansvar att förändra detta: Träning ska handla om att må bra, inte dåligt, kommenterar Andreas Strömberg, föreningens ordförande.

Frizon från påtvingade kroppsideal och prestationshets

Andelen unga som tränar hos Friskis&Svettis Stockholm har ökat markant efter pandemin.

– Därför är det extra viktigt att vi jobbar för att erbjuda träning i en välkomnande miljö. Vi ska vara en frizon från påtvingade kroppsideal och prestationshets. Vi hjälper dig att komma i gång, att hitta din rörelseglädje och att fortsätta. Träning för att må bra är vad vi har verkat för ända sedan starten 1978, säger Andreas Strömberg.  

Fler resultat från undersökningen

Här hittar du mer information om undersökningen och alla resultat

Frizon från krav och ideal

Träning ska få människor att må bra, inte dåligt. Därför är Friskis&Svettis en frizon från påtvingade prestationskrav och skeva kroppsideal. Vi vill ge varje människa möjlighet att upptäcka sin rörelseglädje. Vår träning och träningsmiljö är utformad för att göra dig starkare, inifrån och ut.

Du är perfekt precis som du är #nollkroppshets

Från träningshatande tonåring till rörelseälskande Friskisledare

Som barn hatade hon skolgymnastiken. Lukten av svett, ångest och rengöringsmedel, känslan av att vara sämst, vetskapen om att bli vald sist. Gympalärarna tyckte nog att hon var ett ”hopplöst fall”. Det var hon inte. Tvärtom. Som Friskisledare får Thérèse Fleetwood sin revansch, varje vecka.

Läs intervjun med Thérèse