Det startade på F&S Kista

Idén om tonårsinspiratörer startade på F&S Kista. Anläggningen hade haft stökigt i gymmet under en tid med många nya unga medlemmar i och med att åldersgränsen i gymmet sänktes till 13 år. Men istället för att höja åldersgränsen igen beslutade anläggningen att i samarbete med lokala föreningar och Fryshuset istället involvera ungdomarna i verksamheten och sätta fokus på träningen.

- Vi jobbade tillsammans fram ett koncept som byggde på att fånga in ledarbegåvningar och utbilda dem i vår Friskis-filosofi, berättar Peter Anderson, träningsansvarig, som var med och startade projektet.

Intresset för inspiratörerna spreds

Sedan starten har konceptet med tonårsinspiratörer spridits till sex anläggningar i Stockholm och en rad andra Friskis-föreningar runt om i landet. 

- Det bästa är att man kan kombinera något man älskar med att arbeta med det, säger Elin som blev tonårsinspiratör för ett halvår sedan.

Inspiratörerna har tack vare sin närvaro ändrat klimatet på F&S Kista och fungerar nu som förebilder för alla Friskis unga motionärer.

- När tonårsinspiratörerna är på plats och tar hand om ungdomar skapar det en trygg och fin atmosfär för alla medlemmar, säger Peter Anderson. 

”Alla har varit nybörjare i gymmet”

På det stora hela handlar satsningen om att ge möjligheten till alla att hitta sin rörelseglädje. Oavsett om man är nybörjare eller träningsvan.

- Alla har varit nybörjare i gymmet och alla vet hur det känns att komma in, se folk som tränar hårt och själv inte veta hur man ska göra, förklarar Arshan som siktar mot att bli tränare.

För Diba, som blev inspiratör för ett halvår sedan, tog det lång tid att själv bli bekväm i gymmet.

- Speciellt när man är tjej, menar hon. Därför är det kul att instruera just tjejer, särskilt i att träna överkropp. Det är många tjejer som inte gillar det, de är rädda att bli stora, biffiga. 

Har du funderat på att själv söka upp inspiratörerna? Då har de ett råd till dig.

- Kom fram till oss, vi bits inte, skrattar William! Det är jättekul och det är ju därför vi finns.