Fotografi av Liv
"Alla kommer inte kommer gilla ditt pass eller din ledarstil. Men det är ok. För det finns något för alla på Friskis."

Den bästa träningen är den som blir av

- Träning ska vara kul. När jag jobbat med unga vuxna med psykisk ohälsa är det något jag varit extra noga med.

I Livs bakgrund som ätstörningsbehandlare, och numera beteendevetare och coach, har hon ofta stött på myter om att träning inte kan vara lustfyllt.

- Man kanske tänker att "jag borde träna si eller så". Ja, men vad tycker du är kul då? Det finns så mycket skam med träning. Jag hade en deltagare som kom iväg och tränade två gånger i veckan, men ändå tyckte hen inte att det var bra nog. Men man tar sig ju ut i ett sammanhang, vågar träna! Är det inte good enough? Den bästa träningen är ju den som blir av.

Passion istället för perfektion

Just dans har Liv även upplevt som lite laddat. 

- Jag har vänner som säger "jag kan inte gå på ditt pass för jag kan det inte, kan vi träna först?". Så jag brukar nu inleda passet med att säga "här kan du inte göra fel". Jag försöker få bort prestationsångesten.

- När en motionär slutar ha fokus på att det behöver vara perfekt och istället tar några egna steg eller slänger upp en arm, då dansar personen, säger Liv passisonerat. Dom får jättegärna följa mig, men jag älskar när man gör något helt improviserat!

- Som funktionär behöver man också komma ihåg att alla inte kommer gilla ens pass eller ledarstil. Men det är också ok. Det finns något för alla på Friskis. Passion istället för perfektion. Det vill jag uppnå. 

Första passet för en ledare med scenskräck

Så hur var första passet efter licensieringen? Jo, det var helg och klockan var 11.

- Jag var ju supernervös och vaknade redan klocka 6, fastän passet startade fem timmar senare! Och apropå det här med passion framför perfektion, det är ju lätt att säga. Jag kom ju ihåg alla ställen jag dansade fel på. Men det märkte ju ingen annan för det var ju ett helt nytt pass, skrattar Liv.

- Men nu för tiden när jag dansar fel bara skrattar jag. Det är ju inte hela världen om jag gör fel. Livet dansar ju vidare!

Har du frågor?

Välkommen att kontakta oss via teamfunktionar@sthlm.friskissvettis.se