Tio snabba om året som gått

Årets boost

2019 fick en fantastisk start när Friskis&Svettis nominerades till Årets peppare av Generation Pep och under året har vi fått ta emot flera fina utmärkelser! Bland annat visar en undersökning från ServiceScore att vi för tredje året i rad är bäst på service i kategorin träning. Friskis&Svettis har också utsetts till starkaste varumärke inom kategorin hälsa och fitness i Evimetrix Brand Awards. Inget av det här hade varit möjligt utan alla de engagerade ideella krafter som varje dag jobbar för att sprida rörelseglädje och bidra till en bättre folkhälsa. Det är fantastiskt!

Årets utmaning

Mest alarmerande men också mest motiverande under året är rapporterna om svenska barns stillasittande och framförallt avsaknaden av rörelse. Svenska barn och ungdomar rör på sig minst i hela Norden enligt en ny undersökning från WHO. Friskis&Svettis jobbar hela tiden för att utveckla och bredda vårt utbud till familj och unga. Men vi kan göra mer. Inför 2020 kommer flera träningsnyheter som riktar sig till just den här målgruppen. Dessutom sänker vi rekommendationen för åldersgränser i gymmet så att våra föreningar har möjlighet att erbjuda barn som har fyllt 10 år att träna i gymmet tillsammans med en förälder.

Årets motkraft: När Friskis&Svettis gick ut och bemötte alla kommentarer kring höstens kampanj i sociala medier. "Hos oss är alla välkomna precis som de är och det är en självklarhet att våra egna medlemmar och funktionärer är med i våra egna kampanjer" sa Andreas Strömberg, ordförande i F&S Stockholm som skapade Friskis höstkampanj.

Årets energiboost: Alla besök hos olika Friskisföreningar i Sverige och Norge.

Årets mingel: Skedde i Almedalen där rörelse som prevention av sjukdomar och som medel för bättre arbetsmiljö, ökad livskvalité och hälsa var i fokus. Det gav många sköna möten och värdefull input till vår verksamhet.

Årets färdmedel: Cykel helt klart- fungerar i alla väder (typ?)

Hetaste träningstidningen: Friskispressen, såklart!

Mest oväntade tv-framträdande: I Japansk TV med intervju på japanska (krävde grym simultanförmåga)

Mesta beställda dopingtester: Har Friskis i år igen, Om det är något att vara stolt över? Helt klart! Vårt antidopning arbete fortsätter och nästa år lyfter vi oss ytterligare.

Året forskning om Friskis: Stod forskarna Anna Fyrberg Yngfalk och Carl Yngfalk för då de skrev om att styra och leda i gränslandet. I ett kapitel skriver de kring Friskis&Svettis förutsättningar, organisation, idé och anpassning till nya lagar och regler och utmaningar med detsamma. 

God jul & gott nytt år!

Susanne, generalsekreterare Friskis&Svettis