Träningstrender 2019

Tina har tillsammans med sin träningsutvecklarkollega Magnus Strömberg tagit fram en lista över träningstrender som håller i sig under 2019, det är bland annat den här listan som ligger till grund för Modus, Plaza och Jympa celebrate.

- Sammanfattningsvis kan man säga att den tränande samtidsmänniskan söker tre aspekter av sin träning: harmoni, funktionella rörelser och att bli riktigt trött. Det ser vi bland annat genom att Yoga och HIT är väldigt heta träningsformer just nu. Vi ser också att den funktionella träningen som Jympa och Cirkelfys är stora, säger Magnus.

Träningstrender som håller hela 2019

 • Ytterligheterna växer, vi tränar mer högintensivt och mer lugnt samtidigt som det högintensiva blir tuffare och det lugna blir ännu lugnare. Hos Friskis ser vi att många vill gå på våra HIT-pass och Yoga-pass.
 • Vi vill vara i gymmet, träning i gymmijö ökar och vi söker ständigt nya lärdomar och inspiration för att komma vidare med vår träning. Mottot som styr är “När jag vill, på mitt sätt, med övningar som jag behöver”
 • Sportig träning ökar, högt tempo och tydliga fysövningar fortsätter att locka. Vi vill simma, cykla och springa. Hos Friskis ser vi att styrkebaserade och sportiga pass som Skivstång, Cirkelgym, Cirkelfys och Power hour attraherar allt fler medlemmar.
 • Att träna i grupp vänder upp, efter en tid med totalt fokus på den individuella träningen vill vi nu svettas tillsammans med andra igen: i gruppträningshallen, i gymmet och i spinningsalen. Bland Friskis gruppträning är fortfarande Jympa och Spin giganterna.
 • Seniorerna en betydande grupp, äldre motionärer blir fler, äldre och vill ha kvalitativ träning och mysiga möten. Gärna varje dag. Hos Friskis ser vi att många vill gå på våra soft-pass och vill ha tränare som hjälper till med gymträningen.
 • Mer än träning, att svettas i all ära men det behövs något mer. En känsla, en story, en upplevelse. Att kombinera träning och upplevelser växer. Hos Friskis ser vi att danspass lockar.

Friskis svarar på trenderna med ny träning

Plaza är en zonindelad träningsyta i gymmet som kommer med tre specialdesignade pass: Plaza cross, Plaza soft och Plaza styrka. Passen kör du i grupp och med olika gymredskap. På Plaza får du kombinera pepp från gruppen med att gå in i din egen träningsbubbla. Inspiration till din egna träning kommer på köpet.

Träningstrenderna som ligger bakom Plaza

 • Vi vill vara i gymmet - Plaza är en del av gymmet och använder både karaktär och redskap från gymmet
 • Sportig träning ökar - Plaza tar den sportiga träningen till en ny nivå
 • Seniorerna en betydande grupp - Plaza soft passar perfekt för seniorer som vill börja gilla gymträning
 • Mer än träning - Plaza är designad enligt en specifik mall vars syfte är att skapa en härlig träningsupplevelse

Modus är allroundträning med en överraskning. Passet är uppbyggt på moduler som gör att du i varje pass får en helhet av styrka, kondition och rörlighet. Sedan toppas passet av specifik träning som inspirerar lite extra. Övningarna i Modus är raka och enkla att följa. Vem du än är och vad du än vill träna kommer du att hitta något på Modus.

Träningstrenderna som ligger bakom Modus

 • Sportig träning ökar - Modus tydliga övningar som passar många fångar den sportiga känslan på ett inkluderande sätt
 • Att träna i grupp vänder upp - Modus är ett gruppträningspass där du väljer om du vill vara peppig och social eller hålla dig lite för dig själv
 • Motsats till Ytterligheterna växer - Superhårt och jättelugnt i all ära, men att träna lagom hårt i ett allroundupplägg är faktiskt väldigt smart och utgör en bra bas i träningsveckan

Jympa celebrate är Jympa extra allt. Passet kom till genom att 50 Jympaledare slog ihop sina kloka huvuden och skapade ett pass tillsammans. Genom att komma med sina egna idéer, utmana varandra och skapa något större ihop blev passet extra sprakade och passar perfekt som ett festpass.

Träningstrenderna som ligger bakom Jympa celebrate

 • Att träna i grupp vänder upp - Jympa bygger alltid på gruppen. Det är när vi tränar tillsammans vi skapar något stort.
 • Mer än träning - Jympa celebrates story är inbyggt i träningen. En smakbit från alla 50 ledare finns i passet. Testa och upplev.

Läs mer om Friskis nyheter 2019