Veronica Lövall och Emil Svensson är båda tränare i Friskis&Svettis Simrishamn och leder projektet som heter Teenpower. Deras deras entusiasm är påtaglig.
- Teenpower är upplagt som en träningsskola på 12 veckor, de första 8 veckorna är det gemensamma bestämda gruppträningspass, därefter får deltagarna träna valfritt i 4 veckor. Vi finns på plats vissa tider för att guida och hjälpa, säger Veronica.
Deltagarna börjar droppa in för dagens pass. Det är FlowRide som står på schemat. Ledaren inleder med att berätta lite om Jympa och lägger vikt vid att det bara är att följa henne efter egen förmåga, var och en på sitt sätt.
Passet kör igång och det är fullt drag direkt, alla hänger på, koncentrerat och målmedvetet. Fler och fler börjar att le och snart har alla hämningar släppt. Det ser riktigt kul ut!
Passet är nu genomfört. Många dröjer sig kvar och vill fråga ledarna olika frågor, det är en skön och avspänd stämning i gruppen. Vi samlar några för en pratstund.

Varför hakade ni på det här projektet?

- Träning är bra och det är kul
- Det är mycket roligare att träna i grupp än att göra det själv
- Det är häftigt att se hur mycket min kropp orkar
- Jag får bättre styrka, rörlighet och självkänsla
- För att få nya vänner

Vad har varit roligast hittills?

- Cirkelfys och Buren i gymmet, fast FlowRide var svettigare
- Roligaste passet var det vi körde idag
- Det mesta är kul, men jag gillade Cirkelgym mycket
Vi fortsätter pratstunden med Veronica och Emil.

Hur ser gruppen i Teenpower ut?

- Det är 32 ungdomar med i gruppen, åldern är mellan 13 och 18. Åldersspridningen är bara positiv, vi märker att de yngre ser lite upp till de äldre som förvaltar det på ett bra sätt, säger Veronica.

Hur har ni nått ut?

- Det har varit ett hårt arbete, vi har bland annat varit ute på skolorna och annonserat på olika sätt för att nå vår utvalda målgrupp, säger Emil.

Vad händer när projektet är slut?

- Vi hoppas ju såklart att deltagarna vill fortsätta träna hos oss, kanske kan vi engagera några som funktionärer eller som ambassadörer som kan peppa andra ungdomar att träna, säger Emil.
Vi lämnar Simrishamn med känslan av att det finns gott om idéer, engagemang och lust för nya satsningar som riktar sig till ungdomar. Och känslan av att det är tillsammans vi ökar innanförskapet.

Läs mer om Öka innanförskapet